QUICHE S ČERVENÝM ZELÍM
Hitem mého sezónního pečení jsou u nás koláče z křehkého těsta. Především proto, že nabízí skutečně nekonečné množství kombinací a variací!
Může být na sladko nebo na slano. V dnešním koláči se dokonale spojily jak sladké tak i slané chutě. Nasládlé, téměř zkaramelizované zelí, výrazný plesnivý sýr a slané těsto.
Pokud vlastníte food processor KitchenAid, vytvořte si těsto do zásoby. Kdykoli pak budete mít chuť na koláč, příprava vám nebude trvat ani deset minut :-)
Ingredience:Těsto:
250 g hladké mouky
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru170 g studenéh
o másla
200g másla
6 až 8 lžic studené vody
Náplň:polovina z menší hlávky zelí
2 červené cibule
2 lžíce hnědého cukru
sůl a pepř
250 ml sladké smetany 33%
3 vajíčka
250 g sýru s modrou plísní
máslo na vymazání formy na pečení
Postup:
Abyste měli vodu opravdu ledovou, přidejte do misky kostky ledu. Pak už budete přidávat po lžících do těsta podle potřeby, a určitě bude studená :).
Nejdříve smíchejte suché ingredience - mouku, sůl, cukr ...
Máslo nejlépe zapracujet pomocí funkce "pulse" (je totiž důležité, aby bylo do těsta zapracováno skutečně velice rychle). Stačí cca 4x zamíchat (pulsovat) a malé kousky másla se obalí moukou.
Správně připravené těsto je rozdrobené na máslové kousky. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky.
Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň :
Začněte zelím. :-) To si si pomocí food processoru nakrouhejte a poduste na cibulce, přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Nejlepší je nechat cibulku zkaramelizovat, poté přidat zelí a dusit do poloměkka.
Hotové zelí přidejte do mísy, kde jste si předtím vyšlehali smetanu s vejci. Jakmile máte směs hotovou, připravte si korpus.
Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím zapékací mísu..
Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte - popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky ...
Také samotné těsto propíchejte vidličkou ...
Do formy s těstem přidejte náplň a posypte rozdrobeným sýrem ...
Pečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 45 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy).

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/