PRAŽSKÝ KOLÁČ
Když jsem poprvé viděla recept na kynuté buchty s majolkou, moc důvěry to ve mně nebudilo. Ale na tyhle pražské koláče je to opravdu to pravé majolkové. Jinak tento recept není nijak revoluční, jen jsem mu přidala krém i s postupem tak, jak jsem se ho naučila v cukrářské škole. Těsto je prastarý recept na kynuté buchty.
SurovinyNa těsto:
- 500 g hladké mouky
- 125 g vlažného mléka
- 2 vejce
- 40 g čerstvého droždí
- 70 g cukru krupice
- 250 g majolky
- špetka soli
Na drobenku:
- 50 g másla
- 70 g hrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- špetka skořice
Na krém:
- 700 ml mléka
- 3 sáčky vanilkového pudingu
- 130 g cukru krupice
- 170 g změklého másla
- 200 g smetana
- 33% vanilka
Nejprve si klasicky zaděláme na kynuté těsto. Do mouky v míse vyhloubíme dolík, nalijme část vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Vidličkou vymícháme s trochou mouky na kašičku a necháme cca 20 minut vzejít. Přidáme zbytek surovin a zaděláme hladké těsto. Pozor, těsto je řidší. Vál si dostatečně pomoučíme a těsto rozdělíme pomocí váhy na 10 částí (asi po 100g). Hodně si pomoučíme ruce, podsypáváme a vymodelujeme úhledné hladké bochánky. Ty pak rozdělíme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme folií a necháme asi hodinu pořádně vykynout. Mezi kynutím bochánků si připravíme drobenku a krém. Na drobenku smícháme všechny ingredience a prsty v míse vymačkáme do sypké hmoty.
Krém připravíme tak, že nejprve ušleheháme dotuha smetanu. Z mléka, vanilky a pudingu uvaříme hustý puding. Řádně na menším ohni aspoň 3 minuty provaříme, aby nebyl cítit škrob. Potom vyklopíme puding do šlehací mísy, zasypeme cukrem a na nejvyšší otáčky šleháme až do úplného vychladnutí. Trvá to poměrně dlouho, ale stojí to za to. Pokud je puding zcela studený (mísa zvenku není ani vlažná), snížíme otáčky a zašleháme po částech změklé máslo. Nakonec do krému lehce stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.
Vykynuté bochánky potřeme opatrně rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 160°C asi 25 - 30 minut do růžova. Po upečení necháme řádně vychladnout, rozkrojíme a plníme krémem.
Pečte teď, zhubneme pak ❤️ Vaše Petra
Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže "Peče celá země 2020"