PRAŽSKÝ KOLÁČ

Moučníky a dezerty
14 května 2020

Když jsem poprvé viděla recept na kynuté buchty s majolkou, moc důvěry to ve mně nebudilo. Ale na tyhle pražské koláče je to opravdu to pravé majolkové. Jinak tento recept není nijak revoluční, jen jsem mu přidala krém i s postupem tak, jak jsem se ho naučila v cukrářské škole. Těsto je prastarý recept na kynuté buchty.
 

       


Suroviny

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 40 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 250 g majolky
  • špetka soli

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 70 g hrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • špetka skořice

Na krém:

  • 700 ml mléka
  • 3 sáčky vanilkového pudingu
  • 130 g cukru krupice
  • 170 g změklého másla
  • 200 g smetana
  • 33% vanilka

 

Postup

Nejprve si klasicky zaděláme na kynuté těsto. Do mouky v míse vyhloubíme dolík, nalijme část vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Vidličkou vymícháme s trochou mouky na kašičku a necháme cca 20 minut vzejít. Přidáme zbytek surovin a zaděláme hladké těsto. Pozor, těsto je řidší. Vál si dostatečně pomoučíme a těsto rozdělíme pomocí váhy na 10 částí (asi po 100g). Hodně si pomoučíme ruce, podsypáváme a vymodelujeme úhledné hladké bochánky. Ty pak rozdělíme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme folií a necháme asi hodinu pořádně vykynout. Mezi kynutím bochánků si připravíme drobenku a krém. Na drobenku smícháme všechny ingredience a prsty v míse vymačkáme do sypké hmoty.
Krém připravíme tak, že nejprve ušleheháme dotuha smetanu. Z mléka, vanilky a pudingu uvaříme hustý puding. Řádně na menším ohni aspoň 3 minuty provaříme, aby nebyl cítit škrob. Potom vyklopíme puding do šlehací mísy, zasypeme cukrem a na nejvyšší otáčky šleháme až do úplného vychladnutí. Trvá to poměrně dlouho, ale stojí to za to. Pokud je puding zcela studený (mísa zvenku není ani vlažná), snížíme otáčky a zašleháme po částech změklé máslo. Nakonec do krému lehce stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.
Vykynuté bochánky potřeme opatrně rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 160°C asi 25 - 30 minut do růžova. Po upečení necháme řádně vychladnout, rozkrojíme a plníme krémem.
 

   

Pečte teď, zhubneme pak ❤️ Vaše Petra

 

Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže "Peče celá země 2020"

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít