Polévka z medvědího česneku
Každý rok touto dobou začíná zelené šílenství...
Mám oproti ostatním tak trochu výhodu, protože velkou pláň tohoto pokladu mají moji rodiče skoro za domem. Takže chápete, že tomu prostě nejde odolat. A hlavně mi tahle rostlina a pokrmy z ní rok od roku chutnají víc a víc. Takže pokud chcete něco z medvědího česneku vyzkoušet, neváhejte, teď je ta pravá chvíle a rostlinka má největší sílu...
Dnes jsem se rozhodla vyzkoušet polévku.
Je velmi jednoduchá a dá se udělat varianta jemnější se smetanou nebo lehčí bez smetany.
Ingredience:(pro 3 osoby)
1 střední cibuli, nakrájenou nadrobno
3 brambory nakrájené na menší kousky
1 l zeleninového vývaru
1.5 dl bílého vína
medvědí česnek dle chuti (použila jsem přibližně kytičku, kterou jsem udržela v ruce)
smetanu 100 ml
sůl
pepř
máslo
Postup:
Na lžíci másla zpěníme cibuli a necháme restovat dozlatova.
Přidáme nakrájené brambory, ještě chvíli restujeme a po chvilce zalijeme bílým vínem. Necháme pár minut odpařit a "vyvonět" a postupně přiléváme vývar.
Můžeme a nemusíme přidat smetanu, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme v mixéru, nebo ponorným mixerem.
Můžeme podávat se ztraceným vejcem, nebo třeba krutony z pečiva a na ozdobu přidáme pár čerstvých lístků medvědího česneku.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“. http://www.kuchyneobycejnezeny.cz/