HRÁŠKOVÝ KRÉM S MÁTOU
Lahodná krémová polévka provoněná mátou - rychlý, jednoduchý a zdravý recept na každý den. Tahle polévka si vás získá jemnou chutí a příjemně zasytí. A pokud jste vegetariáni, pak vynechte slaninu a na polévce si můžete pochutnat také. :-)
Ingredience:150 g uzené slaniny 500 g hrachu (čerstvý nebo mražený)
1 velká cibule
1 l vody
1 kostka kuřecího bujónu
100 ml smetany
hrst čerstvé máty
1 bouquet garni (svazek bylinek)*
pepř
olivový olej
Postup:
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a zlehka opečte na troše olivového oleje, pouze aby cibulka „zesklovatěla“.
Přidejte bujón, 1 l vody a bouquet garni */je svazek bylinek převázaný provázkem (můžete použít např. i sítko na čaj), který se používá při přípravě polévek, vývarů a dušených pokrmů.
Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, čímž jídlu dodá bylinkovou chuť a vůni.
Před podáváním pokrmu je však potřeba ho odstranit. Většinou obsahuje petržel, tymián a bobkový list, nebo také můžeme přidat čerstvou bazalku či rozmarýn.
Přidejte hrášek, promíchejte, přiklopte a nechte probublávat asi tři minuty. Pokud nemáte čerstvý hrách, vařte dokud nezměkne.
Do polévky vhoďte mátu a promixujte tyčovým mixérem, či rozmixujte ve stolním mixéru (blenderu). Vlijte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Servírujte ozdobené lístky máty a čerstvě mletým pepřem.