POLENTOVÝ KOLÁČ
Polenta se v kuchyni nejčastěji servíruje jako příloha, ať už k masu, salátu nebo zelenině. Já ji používám jako náhradu za klasickou mouku a ráda z ní peču všelijaké dobroty. Naposledy to byl mrkvovo-polentový koláč s brusinkami, který měl u nás doma velký úspěch. Tentokrát to bude také koláč, který je na přípravu velmi jednoduchý a zároveň je i bezlepkový.
Suroviny (na formu o průměru 23 cm):
- 250 g instantní polenty
- 200 g mandlí
- 2 vejce
- 1 hrnek čerstvě vylisované pomerančov šťávy nebo džusu
- 150 ml rostlinného mléka
- 3 lžíce kokosového oleje (v tuhém stavu) + na vymazání formy
- 4 lžíce třtinového nebo kokosového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku
Postup
Mandle vsypte do food processoru KitchenAid nebo do mixéru a rozmixujte je na jemno. Kokosový olej dejte do misky a nechte jej rozpustit. Rozmixované mandle přesypte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, přidejte všechny ostatní ingredience včetně rozpuštěného kokosového oleje a za pomocí plochého nástavce vypracujte hladké těsto. Hotové těsto vlijte do kokosovým olejem vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu cca 35 minut. Upečený koláč nechejte vychladnout a podávejte. Doporučuji podávat s čerstvým nebo rozmixovaným ovocem (např. s malinovou omáčkou).