POHANKOVÉ SUŠENKY S KAROBEM
Ve svém jídle se snažím omezovat přebytečný cukr, a proto musím často přemýšlet nad tím, čím při pečení nahradit jeho sladkou chuť. Nedávno jsem ve zdravé výživě objevila karob a doslova jsem si ho zamilovala! Je podobný kakau, ovšem obsah tuků a jeho kalorická hodnota je podstatně menší. Je přirozeně sladký a proto už nemusíte při pečení přidávat žádný cukr! Tyto sušenky jsou navíc bezlepkové, protože jsem použila svou oblíbenou pohankovou mouku. Mlsat tedy můžete bez výčitek a zároveň zdravě :-)
Ingredience (na 2 menší plechy):
130 g pohankové mouky
125 g rozpuštěného másla
2 lžíce mléka
2 lžíce karobu
50 g kvalitní hořké čokolády
citronová kůra
špetka soli
Postup:
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vlijte rozpuštěné máslo, přidejte karob, špetku soli a za stálého míchání plochým šlehačem (nebo tvz. stromečkovou metlou) přisypávejte pohankovou mouku.
Poté přidejte mléko a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte na jemno nasekanou hořkou čokoládu a vše znovu promíchejte.
Těsto by se Vám nemělo lepit na ruce a zároveň by nemělo být moc suché.
Z těsta vyválejte placku a vykrojte do požadovaného tvaru pomocí vykrajovátek. Sušenky rozložte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15 minut.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.