POHÁDKOVÉ DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY
Dukátové buchtičky ala Frozen, to je naše provedení oblíbené vánoční pohádky.
Autor: Tereza Bakajová
Ingredience:
Těsto:
300g polohrubé mouky
50 g másla
50 g cukru krupice
125 ml vlažného mléka
1 větší vajíčko
vanilku
citronovou kůru
špetku soli
12 g droždí
špetku muškátového oříšku
Krém:
250 ml mléka
30g krupicového cukru
vanilkový lusk
Postup:
Nejprve si odvážíme všechny suroviny na těsto a zaděláme na kvásek. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru, přidáme 2 lžíce mouky a nadrolíme droždí. Vše umícháme v hladké těstíčko, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek, dokud na něm nejsou bublinky.
Do zbylé mouky zamícháme sůl, nastrouháme trochu muškátového oříšku, kůru z jednoho bio citrónu a přidáme zrníčka z vanilky. Vše promícháme a doprostřed nalijeme vykynutý kvásek, přilijeme zbylé mléko, přisypeme zbytek cukru, vyklepneme vajíčko a přidáme na kousky nakrájené změklé máslo. Těsto zpracujeme do hladka a necháme přikryté pod utěrkou vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme malé kuličky a skládáme do tvarů, jaké chceme nebo do pekáče vedle sebe. Poté necháme ještě dokynout cca na 15 minut a poté dáme péct na 160°C dokud nezezlátnou.
Než se buchtičky upečou, připravíme si vanilkový krém. Do rendlíku nalijeme 3/4 mléka. Vanilkový lusk podélně nařízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme zrníčka, která vložíme do rendlíku k mléku. Přisypeme cukr a přidáme i napůl rozříznutý vanilkový lusk. Ve zbylém mléce pečlivě rozmícháme žloutky metličkou. Mléko v rendlíku přivedeme k varu a stáhneme rendlík z plotny, vyndáme vanilkový lusk a hbitě do horkého mléka vmícháme žloutkovou směs. Poté ještě povaříme, dokud krém nezhoustne.
Sněhuláky dozdobíme dle své fantazie čokoládou a podáváme s krémem.