PLNĚNÁ VEPŘOVÁ PANENKA S BRAMBOROVÝMI PUSINKAMI
Což takhle vyzkoušet něco úplně nového. Recept na nadívanou vepřovou panenku s delikatesou francouzské kuchyně – pommes duchesse alias bramborovými pusinkami.
Suroviny
- 80 ml olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
- 100 g rukoly
- 1 stroužek česneku
- 20 g vlašských ořechů
- 45 g parmezánu
- 1 vepřová panenka
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 2 PL brusinek
- 1 kg brambor
- 2 žloutky
- 150 ml smetany
- 120 g másla
- sůl
- pepř
- strouhaný muškátový oříšek
Postup
Nejprve si pipravíme pesto na náplň. Do mixéru dejte olivový olej, sůl, rukolu, česnek, vlašské ořechy a parmazán. Začněte mixovat na rychlosti 2, následně zvyšte rychlost na 4, dokud není pesto smícháno, ale není úplně hladké. Je-li to nutné, přidávejte po 1 lžíci olivového oleje navíc. Vepřovou panenku podélně nakrojte tak, aby jste mohli maso rozevřít. Maso naklepejte, dokud není silné asi 2 centimetry. Pesto natřete na plát panenky, po bocích ponechejte trochu místa. Na pesto rozdrobte kozí sýr a dochuťte brusinkami.
Panenku pevně stočte a zajistěte kuchyňským provázkem. Pečte 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Před nakrájením nechte 5 minut odpočinout. Než se nám panenka upeče, připravíme bramborové pusinky. Oloupejte a vařte brambory v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Brambory dejte do robotu, použijte balonovou metlu a začněte míchat rychlostí 6. Ve smetaně rozpusťte máslo a směs přidejte k bramborám spolu se 2 žloutky a kořením. Zvyšte rychlost na 10 a míchejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.
Bramborovou hmotu naplníme do cukrářského sáčku s největší špičkou anebo prostřiženého silnějšího igelitového sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé pusinky. Pusinky nechejte zmrazit po dobu 30 minut. Pak je potřete žloutkem a pečte15 minut v předehřáté troubě na 220°C.
Dobrou chuť :-)
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l
KitchenAid Mixér K400