PLNĚNÁ VEPŘOVÁ PANENKA S BRAMBOROVÝMI PUSINKAMI
Což takhle vyzkoušet něco úplně nového. Recept na nadívanou vepřovou panenku s delikatesou francouzské kuchyně – pommes duchesse alias bramborovými pusinkami.
Ingredience:
80 ml olivového oleje
1/2 čajové lžičky soli
100 g rukoly
1 stroužek česneku
20 g vlašských ořechů
45 g parmezánu
1 vepřová panenka
1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky pepře
2 PL brusinek1 kg brambor
2 žloutky
150 ml smetany
120 g másla
sůl
pepř
strouhaný muškátový oříšek
Postup:
Nejprve si připravíme pesto na náplň. Do mixéru dejte olivový olej, sůl, rukolu, česnek, vlašské ořechy a parmazán. Začněte mixovat na rychlosti 2, následně zvyšte rychlost na 4, dokud není pesto smícháno, ale není úplně hladké. Je-li to nutné, přidávejte po 1 lžíci olivového oleje navíc.
Vepřovou panenku podélně nakrojte tak, aby jste mohli maso rozevřít.
Maso naklepejte, dokud není silné asi 2 centimetry.
Pesto natřete na plát panenky, po bocích ponechejte trochu místa. Na pesto rozdrobte kozí sýr a dochuťte brusinkami.
Panenku pevně stočte a zajistěte kuchyňským provázkem.
Pečte 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Před nakrájením nechte 5 minut odpočinout.
Než se nám panenka upeče, připravíme bramborové pusinky. Oloupejte a vařte brambory v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Brambory dejte do robotu, použijte balonovou metlu a začněte míchat rychlostí 6. Ve smetaně rozpusťte máslo a směs přidejte k bramborám spolu se 2 žloutky a kořením. Zvyšte rychlost na 10 a míchejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.
Bramborovou hmotu naplníme do cukrářského sáčku s největší špičkou anebo prostřiženého silnějšího igelitového sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé pusinky.
Pusinky nechejte zmrazit po dobu 30 minut. Pak je potřete žloutkem a pečte15 minut v předehřáté troubě na 220°C.
Dobrou chuť :-)
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l
KitchenAid Mixér K400