PIVNÍ PRECLÍKY
O víkendu jsem pekla bůček z bio farmy na bylinkách a pivu, a protože mi trochu piva zbylo, rozhodla jsem se k bůčku upéci také domácí pivní pečivo.
Ingredience na 2 plechy:
400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
220 g světlého piva (pokojové teploty)
30 g vlažné vody
50 g rozpuštěného sádla
½ kostky droždí (20g)
5 g soli
žloutek s lžící mléka na potření
nemletý mák na posyp
Postup:
Z vlažné vody, droždí a 3 lžic hladké mouky umíchejte řídké těstíčko a nechejte vzejít.
Přidejte zbytek surovin a pomocí hnětacího háku vypracujte tužší těsto (nechejte zpracovávat asi 10 min). Těsto pak nechejte asi hodinku kynout – svůj objem by mělo zdvojnásobit.
Vykynuté těsto rozdělte na bochánky. Pokud chcete menší preclíčky, rozdělte na 16 ks, pokud chcete aby vám více vynikla struktura preclíku rozdělte těsto na 8-10ks.
Vytvořené preclíky rozložte na plechy vystlané pečícím papírem a nechejte přibližně 30 min dokynout.
Troubu si předehřejte na 230 stupňů, na dno trouby položte kastrůlek s vodou.
Preclíky potřete vajíčkem (vyšlehaným s mlékem) a posypejte mákem.
Pečte 10-15 min. Po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap, programy celkové proměny.