PERNÍK ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Nejoblíbenější moučník mého manžela je „perník“. A já zase miluji vůni perníkového koření, proto si při pečení tohoto dezertu přijdeme oba na své :-) Navíc takto nádherně provoněný zůstane byt i několik hodin po upečení této dobroty, a příprava vám zabere sotva pár minut.
Ingredinece:
(Množství surovin na dortovou formu průměr 26 cm)250 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
prášek do pečiva
1 lžíce koření do perníku
1 lžíce kvalitního kakaa
160 g krupicového cukru
1 vejce
1 vrchovatá lžíce meruňkové marmelády
250 ml polotučného mléka
100 ml oleje
Čokoládový krém:
100 g kvalitní čokolády
1 plátek másla
1 lžíce bílého jogurtu (3 - 4% tuku)
Na ozdobu:bílá čokoláda rozpuštěná
nasekané mandle
meruňková marmeláda
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid promíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
V druhé míse smíchejte zbývající suroviny a důkladně prošlehejte.
Po lžících pak postupně zašlehávejte sypkou směs. Výsledná směs by měla být krásně hladká a jednolitá. Těsto přelijte do dortové formy a pečte při teplotě 150-160 stupňů asi 40 min.
Po upečení vyjměte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Po vychladnutí rozkrojte podélně na dvě části, potřete marmeládou a poté obě části zase spojte.
Připravte si čokoládový krém (ve vodní lázni rozpusťte kvalitní čokoládu s plátkem másla a lžící jogurtu), který navršte na povrch perníku, a ozdobte dle fantazie - třeba bílou čokoládou a nasekanými mandlemi.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření