OVOCNÁ SVAČINKA S PŘÍCHUTÍ MANGA – YOYO SNACK
Nedávno jsme byli na dovolené ve Skotsku. Popisovat ho zde v receptu nemá smysl, ale člověk tam ochutnal mnoho nových věcí. Jedna z nich byla taková ovocná svačinka ve tvaru „jója“. Jedná se takové jemně zapečené závitky a to čistě jen z ovoce, bez přidaných barviv, koncentrátů apod. U nás v republice to seženete taktéž, ale počítejte, že cena bude v přepočtu dvojnásobná.
V tomto receptu se ukážeme, jak si tuhle svačinku vyrobíme doma. Není to úplně věda, ale je pár věcí na které je potřeba si dát pozor. Pro recept jsem použil plech o rozměrech 25cm x 38cm.
To jak bude výsledek mít tloušťku určí množství ovoce. Vyzkoušel jsem jak tenkou verzi, tak io něco tlustší.
Složení: (450 g ovoce):150 g manga
150 g hrušky
150 g jablkamed pro doslazení
Postup:
Troubu si předehřejeme na 80°C (60°C v případě horkovzdušné trouby).
Nakrájené ovoce hodíme do mixeru a 2 minuty mixujeme. Aby nám vznikla bezhrudkovitá tekutá směs.
Připravíme si plech na pečení. Můžeme se rozhodnout jestli jej vyložíme pečícím papírem, silikonovou podložkou nebo nepoužijeme nic. Já silikonovou podložku nemám, pečící papír jsem zkusil, ten se zkrabatí díky tomu, že je směs tekutá. Tak jsem nakonec nepoužil nic a nalil jsem směs přímo na plech.
Plech párkrát proboucháme, abychom vyhnali bublinky a 10 minut zvolit na stole odpočinout. To aby se nám směs rovnoměrně rozprostřela po plechu 🙂
Vložíme do trouby zhruba na 5 hodin. Po 3 hodinách plech otočíme, aby se to rovnoměrně zapeklo.
Prstem opatrně dloubneme doprostřed. Směs by neměla být vlhká a ani úplně tvrdá, musíme cítit takový gumový dotyk. Vyndáme z trouby a zcela vychladnout.
Pomocí nějakého plastového špachtle nebo něčeho podobného uděláme z jedné strany okraj a pomalu slupujeme z plechu.
Pomocí kráječe na pizzu uřízneme jednotlivé proužky. Ty pak srolujeme a máme hotovo!
TIPY:
Samozřejmě můžeme udělat „širší“ verzi. Přidáme tam jakorád víc ovoce. Záleží však na velikosti použitého plechu a tak tady v receptu jsou hodnoty určené pro velikost mého plechu 🙂. Chce si to vyzkoušet rozhodně :)).
Můžeme použít opravdu ovoce, například broskve borůvky, mali, ostružiny a mnoho dalšího 🙂
Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu http://daddycook.cz/