NETRADIČNÍ KUŘE NA PAPRICE
Kuřecí maso, kvalitní sladká paprika a šlehačka, to je kuře na paprice. Tento pokrm u nás rychle zdomácněl, ale mnozí asi netušíte, že je pozůstatkem rakousko-uherské kuchyně. Našlehaná krémová omáčka a opečené kuřecí prsa dokonale spojí chutě a vytvoří z tradičního pokrmu netradiční.
Suroviny
- 1 celé kuře
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 lžíce sladké papriky
- 200 ml plnotučného mléka
- 200 ml šlehačky
- 600 ml vývaru nebo vody
- rostlinný olej
- čerstvá jíška
- sůl a pepř
- brambory
- smetana
- máslo
V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Kuře rozbouráme, zbavíme kůže, důkladně osolíme a opepříme a přidáme do kastrolu. Jedno prsa s kůží necháme stranou. Zbytek orestujeme ze všech stran, přidáme cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibule nezrůžoví. Maso vyjmeme a do kastrolu přidáme papriku, krátce orestujeme. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vývarem, nebo vodou, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a chvilku provaříme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Omáčku přelijeme do mixéru např. výkonný Power Plus od KitchenAid, rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu a případně dochutíme. Uvařené brambory lehce rozbijeme a dáme do mísy robotu KitchenAid, za přilévání teplé smetany a másla vyšleháme šlehačem hrubou, nebo jemnější kaši, podle libosti. Kuřecí prso opékáme kůži dospod na mírném ohni, dokud nebude kůže zlatá a křupavá a maso stále šťavnaté.
Přeji dobrou chuť!
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef 2012 a tvůrce kočovné školy vaření Camp Fuego.