NETRADIČNÍ KUŘE NA PAPRICE
Kuřecí maso, kvalitní sladká paprika a šlehačka, to je kuře na paprice. Tento pokrm u nás rychle zdomácněl, ale mnozí asi netušíte, že je pozůstatkem rakousko-uherské kuchyně. Našlehaná krémová omáčka a opečené kuřecí prsa dokonale spojí chutě a vytvoří z tradičního pokrmu netradiční.
Ingredience:1 celé kuře
1 lžíce másla
2 cibule
2 lžíce sladké papriky
200 ml plnotučného mléka
200 ml šlehačky
600 ml vývaru nebo vody
rostlinný olej
čerstvá jíška
sůl a pepř
brambory
smetana
máslo
Postup:
V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Kuře rozbouráme, zbavíme kůže, důkladně osolíme a opepříme a přidáme do kastrolu. Jedno prsa s kůží necháme stranou. Zbytek orestujeme ze všech stran, přidáme cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibule nezrůžoví.
Maso vyjmeme a do kastrolu přidáme papriku, krátce orestujeme. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vývarem, nebo vodou, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka.
Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a chvilku provaříme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Omáčku přelijeme do mixéru např. výkonný Power Plus od KitchenAid, rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu a případně dochutíme.
Uvařené brambory lehce rozbijeme a dáme do mísy robotu KitchenAid, za přilévání teplé smetany a másla vyšleháme šlehačem hrubou, nebo jemnější kaši, podle libosti.
Kuřecí prso opékáme kůži dospod na mírném ohni, dokud nebude kůže zlatá a křupavá a maso stále šťavnaté.
Přeji dobrou chuť!
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef 2012 a tvůrce kočovné školy vaření Camp Fuego.