MUFFINY S PERNÍKOVÝM KOŘENÍM A RYBÍZEM
Dnešní recept není určen ani tak pro parné letní dny, jako spíše pro ty deštivé a chladnější, kterým se ani v tomto období nevyhneme.
Příprava je jednoduchá a rychlá, takže jakmile přijde nevlídné deštivé počasí, rozehřejte troubu, přizvěte si k práci svého "parťáka" v kuchyni a za chvíli se už můžete zachumlat do deky, vzít si knížku a vychutnat si voňavý muffínek se zahřívacím kořením.
Ingredience:
150 g špaldové mouky
150 g polohrubé mouky
2 lžičky (rovné) jedlé sody
špetka soli
špetka pepře
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička (vrchovatá) perníkového koření (anýz, badyán, hřebíček, skořice, kardamom)
½ lžičky citronové kúry
2 vejce
80 g třtinového cukru (nebo krystal cukru)
3 lžíce medu
1 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
250 ml podmáslí (můžeme nahradit kefírem nebo bílým jogurtem)
120 ml slunečnicového oleje
čerstvý nebo mražený rybíz
Postup:
Ve větší míse promíchejte sypké přísady s kořením. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte žloutky s cukrem, medem, marmeládou.
Následně přilijte podmáslí a slunečnicový olej a spojte dohromady.
Do této tekuté směsi následně postupně vmíchejte také připravenou sypkou směs. Jako poslední jemně zapracujte tuhý sníh ze 2 bílků.
Vzniklým těstem naplňte „muffínkový“ plech vystlaný papírovými košíčky (postup: do košíčku nalijte část (asi polovinu) těsta, zasypejte rybízem a doplňte druhou částí těsta).
Pečte asi 20-25 minut při teplotě 180 stupňů.
Vychladlé muffiny potřete na vrcholku čokoládou a ozdobte rybízem.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření