MRKVOVÝ DORT
Strašně jsem se odhodlala upéct mrkvový dort, protože se přece jenom skládá z největší části z mrkve. Měla jsem z toho poměrně strach, každopádně jsem to riskla, no a vyplatilo se, všem neskutečně chutnalo.
Mrkev dort udělá krásně svěží, jemný a nadýchaný, takže se toho vůbec nebojte, vlastně ji ve výsledku ani necítíte.
Celý můj výtvor jsem ještě doladila krémem z tvarohu a zakysané smetany, což se mi k němu nejvíce hodilo, jahodami, třešněmi, ořechy av neposlední řadě skořicí.
Složení:
Těsto na 1 korpus:
300 g mrkve nastrouhané najemno
260 g hladké mouky
250 g cukru krupice
240 ml rozpuštěného másla
4 vejce
1 lžička jedlé sody
1,5 lžičky kypřícího prášku
1-2 lžičky skořice
1 vanilkový cukr
špetka soli
ocet
Na krém:2 zakysané smetany
3 tvarohy
cukr moučka podle chuti
Postup:
V kuchyňském robotu vyšleháme vejce spolu s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem v jednotnou směs, do které následně přidáme i mrkev a pořádně zamícháme.
V jiné směsi můžete smíchat dohromady všechny suché suroviny - mouku, prášek do a skořici.
Nakonec vše smícháme, ale ještě předtím, než dáme těsto do trouby, do něj pomalu vmícháme sodu zakápnutou lžičkou octu, což by nám mělo vytvořit ještě nadýchanější těsto. Finální výsledek už potom jenom přelejeme do formy (moje má průměr 25 cm) a pečeme na 180°C asi hodinu a deset minut, ale záleží na vaší troubě. Pokud korpus ještě není hotový, nechte ho péct o chvíli déle.
Já jsem si upekla ještě dvě části dortu, ze stejného množství surovin a všichni tři spojili krém z tvarohu a zakysané smetany. Dozdobila jahodami, třešněmi, ořechy av řadě skořicí.
Určitě dortík vyzkoušejte, zaručeně vás nezklame.🙂
Takže dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila : Veronika Jeřábkov á - studentka Gymnázia: https://www.instagram.com/veronicasbakingandcooking/