MEDOVO ROZMARÝNOVÝ CHLEBÍK
Dnešní recept je tak trochu neobvyklý, ale skutečně vynikající - chuťově naprosto nepřekonatelný! :-) Spojení ingrediencí je totiž dokonalost sama - rozmarýn, řecký jogurt, med a olivový olej. Jednoduše fantazie! :-) V kuchyni to bude vonět jako v Řecku, anebo jako někde na jihu u moře. Ideální způsob, jak se naladit na příchod jara a léta :-)
Přiznám se, že jsem na začátku byla mírně skeptická kvůli rozmarýnu, který používám pouze do slaných jídel, na pečené maso či focacciu. Do sladkého pečiva jsem jej ještě nikdy nepoužila, ale nyní mohu jen a jen doporučit - směle do toho, hodí se totiž i tam :-) Moje děti, kdyby tušily, že je v sladkém chlebíku rozmarýn, tak by jej ani do úst nedali :-D To jsou ty předsudky, člověk zkrátka málokdy důvěřuje tomu, co nemá vyzkoušené, proto jsem ráda, že jsem v tomto případě opět trochu zaexperimentovala :-) Na balkóně pěstuji už roky malý rozmarýnový stromeček. Když kvete, je obsypán krásnými malinkými bílými kvítky :-) Do jídel jej používám i v zimě, je prostě skvělý, a hlavně jsem ráda, že se mu u nás na balkóně daří :-)
Ingredience:Na chlebík:
160 ml olivového oleje (volte pouze kvalitní varianty - ideálně originál řecký olej)
365 ml řeckého bílého jogurtu
3 velké vejce1 menší větvička rozmarýnu - l
ístky otrhat a nasekat
250 g krupicového cukru
310 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva1/2 lžičky j
edlé sodyšpetka strouhaného m
uškátového oříšku
Na polevu:
350 g práškového cukru
150 g bílého jogurtu (já jsem použila opět řecký)
75 ml medu
Postup:
Troubu si předehřejte na teplotu 180°C. KitchenAid formu na chlebík vymažte olejem a vysypejte moukou.
V míse kuchyňského robotu KitchenAid si pomocí balónové metly rozmixujte olej, jogurt a vejce.
Směs šlehejte, dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu, poté přidejte rozmarýn a všechny ostatní sypké ingredience.
Šlehejte na rychlostní stupeň 4 po dobu dvou minut, dokud se vše skutečně krásně nespojí do hladké krémové konzistence.
Hotové těsto pak vlijte do připravené formy a pečte cca 50 minut.
Před vytažením z trouby se pomocí špejle ujistěte, že je chlebík skutečně upečený.
Chlebík vyklopte z formy a nechejte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí jej polijte připravenou polevou. Tu si připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí v míse kuchyňského robotu KitchenAid (použijte balónovou metlu).
Při pečení chlebíku by vám měl povrch lehce popraskat - díky tomu se následně poleva krásně vsákne a dostane i do středu. Pokud se vám to nepodaří, vytvořte si prasklinky/rýhy sami pomocí špachtle či stěrky, aby se vám poleva opravdu dobře vsákla a ochutila tak celý chlebíček.
Hustotu polevy můžete regulovat následně: přidáním cukru (bude hustější) nebo přidáním medu (bude řidší).
Přeji vám všem jen pěkné a slunečně počasí a příjemnou jarní/letní náladu :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/