MEDOVO ROZMARÝNOVÝ CHLEBÍK

Moučníky a dezerty
08 března 2017

Dnešní recept je tak trochu neobvyklý, ale skutečně vynikající - chuťově naprosto nepřekonatelný! :-) Spojení ingrediencí je totiž dokonalost sama - rozmarýn, řecký jogurt, med a olivový olej. Jednoduše fantazie! :-) V kuchyni to bude vonět jako v Řecku, anebo jako někde na jihu u moře. Ideální způsob, jak se naladit na příchod jara a léta :-)

Přiznám se, že jsem na začátku byla mírně skeptická kvůli rozmarýnu, který používám pouze do slaných jídel, na pečené maso či focacciu. Do sladkého pečiva jsem jej ještě nikdy nepoužila, ale nyní mohu jen a jen doporučit - směle do toho, hodí se totiž i tam :-) Moje děti, kdyby tušily, že je v sladkém chlebíku rozmarýn, tak by jej ani do úst nedali :-D To jsou ty předsudky, člověk zkrátka málokdy důvěřuje tomu, co nemá vyzkoušené, proto jsem ráda, že jsem v tomto případě opět trochu zaexperimentovala :-) Na balkóně pěstuji už roky malý rozmarýnový stromeček. Když kvete, je obsypán krásnými malinkými bílými kvítky :-) Do jídel jej používám i v zimě, je prostě skvělý, a hlavně jsem ráda, že se mu u nás na balkóně daří :-)
 

 a blog na stole mix aj hotov.
 


Ingredience:

Na chlebík:

160 ml olivového oleje (volte pouze kvalitní varianty - ideálně originál řecký olej)
365 ml řeckého bílého jogurtu
3 velké vejce1 menší větvička  rozmarýnu - l
ístky otrhat a nasekat
250 g krupicového cukru
310 g hladké mouky 
1/2 prášku do pečiva1/2 lžičky j
edlé sodyšpetka strouhaného m
uškátového oříšku

 

Na polevu:

350 g práškového cukru
150 g bílého jogurtu (já jsem použila opět řecký)
75 ml medu


Postup:

Troubu si předehřejte na teplotu 180°C. KitchenAid formu na chlebík vymažte olejem a vysypejte moukou.

 

a blog vymazana misa
 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid si pomocí balónové metly rozmixujte olej, jogurt a vejce.
 

a blog olej do mix.
 

Směs šlehejte, dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu, poté přidejte rozmarýn a všechny ostatní sypké ingredience.
 

a blog mixer na stole hotov. cesto
 

Šlehejte na rychlostní stupeň 4 po dobu dvou minut, dokud se vše skutečně krásně nespojí do hladké krémové konzistence.

Hotové těsto pak vlijte do připravené formy a pečte cca 50 minut.
 

a blog cesto v mise
 

Před vytažením z trouby se pomocí špejle ujistěte, že je chlebík skutečně upečený.


a blog na stole upeč. vona
 

Chlebík vyklopte z formy a nechejte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí jej polijte připravenou polevou. Tu si připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí v míse kuchyňského robotu KitchenAid (použijte balónovou metlu).
 

a blog poliaty
 

Při pečení chlebíku by vám měl povrch lehce popraskat - díky tomu se následně poleva krásně vsákne a dostane i do středu. Pokud se vám to nepodaří, vytvořte si prasklinky/rýhy sami pomocí špachtle či stěrky, aby se vám poleva opravdu dobře vsákla a ochutila tak celý chlebíček.

a blog poliaty odkroj.
 

Hustotu polevy můžete regulovat následně: přidáním cukru (bude hustější) nebo přidáním medu (bude řidší).
 

a blog hotovoý poliaty + text
 

Přeji vám všem jen pěkné a slunečně počasí a příjemnou jarní/letní náladu :-)
 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 
 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít