MAKOVO-TŘEŠŇOVÝ CHLEBÍČEK
Na trzích jsem si koupila košíček nádherných zralých třešní a přemýšlela jsem, jak je využít. Klasickou bublaninu jsem dělat nechtěla a tak mě napadlo, že bych upekla třešňový chlebíček. A protože jsem jej chtěla něčím ozvláštnit, přidala jsem do těsta mletý mák. A tak vznikl tenhle jednoduchý makovo-třešňový chlebíček :-) Chutná skvěle jak tak samotný nebo s domácí marmeládou a hrnkem horkého kakaa.
Ingredience:
2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
1/4 hrnku mletého máku
1 hrnek rostlinného mléka
2 hrnky vypeckovaných třešní
3 lžíce přepuštěného másla
stévie nebo třtinový cukr (dle chuti)5 vajec (4 celá +1 žloutek)
1 balení prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Postup:
Do malého hrnce vlijte mléko, přidejte mák, promíchejte a nechte cca 5 minut vařit. Směs odstavte z plotny a nechte ji vychladnout. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vyklepněte 4 celá vejce a 1 žloutek.
Přidejte cukr nebo stévii, přepuštěné máslo, vanilkový extrakt, špetku soli a vše nechte robotem vyšlehat dohladka.
Do hladké hmoty vlijte makovou směs, vsypte prášek do pečiva a postupně přidávejte mouku. Nasaďte plochý šlehač a nechte robota vypracovat hladké těsto.
Do hotového těsta vsypte vypeckované třešně a lehce promíchejte, aby se třešně propojily s těstem.
Takto připravené těsto vlijte do KitchenAid pečící formy na chlebíček (já jsem ji pro lepší chuť lehce vymazala kokosovým olejem) a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45-50 minut.
Po upečení nechte chlebíček vychladnout a nakrájejte ho na plátky.
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.