MAKOVNÍK ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Dnes jsem si pro vás připravila zdravější verzi makovníku ze špaldové mouky, i když v podstatě každý moučník z máku je zdravý, protože mák je surovina výjimečná především svým vysokým obsahem vápníku. Obsahuje dokonce 12 x více vápníku než mléko! :-) Navíc patří mezi zásadotvorné potraviny, takže celkově působí velmi pozitivně na naše tělo. A co si budeme povídat - také skvěle chutná :-)
Ingredience:dortová forma průměr 26 cm:
200 g mletého máku
220 g špaldové mouky
50 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
3 celá vejce
70 g rozpuštěného másla
90 g zlatého sirupu
400 g vlažného mléka
Na potření:džem/marmeláda (použila jsem pikantní s jamajským rumem)
Na dozdobení:100 g kvalitní hořké čokolády (rozpuštěné)
1 lžíce kysané smetany
kandované třešně
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte pomocí balónové metly máslo s vejci a sirupem do hladké hmoty.
Ve druhé míse smíchejte všechny sypké přísady - mouky, mletý mák, kakao, prášek do pečiva. Tuto směs pak postupně zašlehejte do tekuté směsi a přilijte také mléko.
Hotové těsto musí být hladké, bez hrudek.
Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 50-60 min.
Po upečení nechejte „makovec“ vychladnout. Po vychladnutí jej rozkrojte podélně na dvě části a potřete pikantní marmeládou.
Na závěr si rozpusťte čokoládu a vyšlehejte s kysanou smetanou. Touto hmotou rovnoměrně potřete povrch makovníku a ozdobte kandovanými třešněmi.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření