LINECKÝ KOLÁČ S TVAROHEM
Tento recept je tak trochu "pokus" :-) Postup mám totiž pouze zběžně poznačený a má představa, jak by měl koláč ve finální podobě vypadat, byla také pouze mlhavá... nakonec však příprava dopadla dobře, koláč se povedl a kupodivu i velice chutnal - a to dokonce i mé dceři, která tvaroh vůbec nejí. Asi proto, že ho tam na můj vkus bylo málo…příště určitě trochu přidám :-D Koláč je snadný, křehký, méně sladký a zkrátka stojí za zkoušku
Suroviny
(Na formu o průměru cca 25 cm)
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka
- 80 změklého másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 rozšlehané vejce (polovinu do těsta, druhou polovinu přidáme do tvarohu)
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíci rumu
Nádivka
- 1 kostka tvarohu (250g)
- zbylou půlku vejce
- 2-3 lžíce cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid dejte mouku, cukr, prášek do pečiva a změklé máslo, a stromečkovou metlou na nejnižší rychlost vypracujte drobenkové těsto. Přilijte mléko, rum a půlku vajíčka a dál nechejte robot pracovat . Rukama pak drobenku zpracujte do hladkého těsta, přikryjte igelitem a dejte do chladu na pár hodin.Vychlazené těsto nechejte chvíli povolit , rozdělte na dvě poloviny - jednu menší a druhou větší. Zapněte troubu na 160 stupňů. Na pracovní plochu si rozložte pečící papír, malinko posypte hladkou moukou, položte část těsta a přikryjte druhým pečícím papírem. Válečkem vyválejte placku trochu větší, než máte průměr formy. (Nejlépe se to dělá, když si konce pečícího papíru přidržíte tělem o hranu pracovní linky.) Sejměte horní pečící papír a pomocí spodního přeneste do pečící formy. Těsto dejte do formy, opatrně sundejte pečící papír a natlačte prsty těsto do boků formy. Pečící papíry nevyhazujte, budou se hodit na válení druhé placky. Tvaroh, zbytek vajíčka a cukry utřete do hladké hmoty, tu nalijte na těsto. Zbytek těsta dejte mezi pečící papíry a vyválejte další placku na šířku koláčové formy. Rádýlkem vykrajujte proužky, nejdelší dejte doprostřed a postupujte k hranám formy, potom to samé na šířku. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40- 50 min až začne těsto a tvaroh růžovět. Podávejte pocukrované moučkovým cukrem.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.