LASAGNE SE ČTYŘMI DRUHY SÝRU
Klasikou italské kuchyně jsou dozajisté tradiční lasagně. Pro ty, kteří jsou vyznavači těchto vynikajících těstovin máme recept od paní Žanety, který je jednoduchý, připravíte si je sami a specialitou jsou použité 4 druhy sýru.
Recept pro nás připravila: Žaneta Bubnová z FB skupiny Vaříme s KitchenAid
https://www.facebook.com/zaneta.bubnova
Ingredience:Lasagne:
400 g polohrubé mouky
2 celá vejce
100 ml vody
1 lžíce olivového oleje
Bešamelová omáčka:600 ml mléka
140 g másla
6 vrchovatých lžic hladké mouky
muškátový oříšek
Náplň:
150 g nivy
150 g eidamu
150 g hermelínu
150 g mozzarely
Postup:
Do kuchyňského robotu dejte vejce, vodu, olivový olej a promíchejte plochým šlehačem, aby se ingredience spojily. Poté postupně přisypávejte mouku. Jakmile začne mít těsto tuhou konzistenci, zaměňte za hnětací hák, který těsto dohněte.
Těsto zabalte do fólie a nechejte 30 minut uležet v lednici. Pokud si těsto chcete připravit až na další den, můžete nechat uležet i 24 h.
Uležené těsto rozdělíme na několik částí - já si je odvažuji na stejné kousky.
Do vyvalovačky těsta postupně vkládejte jednotlivé kousky a to několikrát za sebou, aby těsto pěkně zvláčnělo. Mezi jednotlivým vyvalováním těsto vždy přeložte. Já tento postup opakuji 2-3x. Nezapomeňte stále posypávat moukou, aby se neslepily.
Konečné lasagne vyválíme na tloušťku č.4, což je plát vhodný pro další použití.
Vyválené pláty položíme na pomoučenou pracovní plochu a nakrájíme na stejně velké obdélníky (já si připravuji 12 plátů).
Pláty necháme vyschnout, přičemž je průběžně otáčíme. Usušené lasagne můžeme uskladnit i na později.
Připravíme si bešamel.
Rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, kterou zředíme po částech přilévaným mlékem, metlou rozšleháváme dohladka a povaříme do zhoustnutí.
Bešamel dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Na plech nalijeme část bešamelové omáčky tak, aby pokryla dno. Poklademe 3 plátky těsta, které zalijeme bešamelem a nastrouhaným jedním druhem sýra. Plech plníme střídavě pláty těsta, bešamelem a jednotlivými druhy nastrouhaného sýra.
Poslední vrstvu tvoří bešamelová omáčka, můžeme posypat např. bylinkami a podlít troškou mléka.
Pečeme na 180°C asi 45 minut.
Ještě před dokončením posypeme povrch sýrem.
Hotové lasagne nakrájíme na kostky a dozdobíme dle chuti.
Přeji Vám dobrou chuť!
Žaneta🙂