LAHMACUN - turecká pizza
Lahmacun (také známý pod názvem turecká pizza) je oblíbený pokrm, na který lze narazit v různých Kebab Housech.
Je výborný jak v teplé tak i studené verzi a rozhodně doporučuji vyzkoušet. :-) Myslím si, že především v letních měsících to bude báječné pohoštění na zahradní party.
Ingredience:
Těsto:460 g hladké mouky
250 ml vlažné vody
35 g olivového oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru (na kvásek)
20 g (1/2 kostky) droždí
Náplň:300 g mletého hovězího masa
2 červené papriky (nakrájet na drobné kostičky)
1 červená cibule (nakrájet na jemno)
2 jarní cibulky (nakrájet na jemno)
5 stroužků česneku (nasekat na jemno)
10 cherry rajčáta (pokrájet na jemno)
2 lžíce kvalitního kečupu
1 lžička sladké papriky
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého pepře
2 lžičky soli
2 lžíce sušené petrželky
K podávání:
citronová šťáva, červená cibulka, cherry rajčata
+ jakýkoliv zeleninový salát
Postup:
Připravte si kvásek (droždí s cca 10 g hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody - smíchat do řídkého těstíčka) a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat pomocí hnětacího háku v krásné hladké těsto.
Nechejte kynout v míse přikryté utěrkou min. 1 hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto ještě ručně lehce propracujte, a rozdělte na 6 dílů. Každý díl rozválejte do tvaru elipsy (PIDE) nebo kruhu (LAHMACUN) – podle toho co chcete tvořit. Já dělala elipsy.
Maso si namelte pomocí mlýnku na maso FGA, a smíchejte s dalšími uvedenými přísadami pro výrobu náplně. Hotovou náplní pak potřete každý z připravených korpusů z těsta a zaviňte.
Tvary pak přemístěte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 17-20 min.
Po upečení ihned podávejte nebo nechejte vychladnout na mřížce a podávejte studené.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření