KVĚTÁKOVÝ KOLÁČ S PARMEZÁNEM

Hlavní jídla
17 ledna 2017

Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.
 

IMG_99061


Suroviny
(koláčová forma o průměru 28 cm

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml olivového oleje30 ml vlažné vody
  • sůl


Náplň

  • 1 středně velký květák
  • 4 vejce
  • 40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
  • 200 ml sójové smetany na vaření
  • olivový olej
  • 2 snítky rozmarýnu
  • himalájská růžová sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka mletého muškátového květu

Postup

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto. 
Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl.
Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut. Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut.
 

IMG_99071
 

Hotový koláč podávejte ještě teplý. :-)

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít