KŘUPAVÉ ROHLÍKY SYPANÉ SÝREM
Na dnešní den mám pro vás tip, jak ozvláštnit běžné domácí pečivo :-) Recept je jednoduchý, a výsledek opravdu perfektní - upečte si "zkušební várku" a uvidíte, že tyto rohlíčky si rodina bude přát pravidelně.
Ingredience:200 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2 lžičky soli
50 g rozehřátého sádla
70 g bílého jogurtu½ kostky droždí (přibližně 20 g)
½ lžičky cukru
230 ml vlažného mléka
Na dokončení:1 žloutek se lžící mléka na potření
strouhanou goudu na posyp
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte droždí, 2 lžíce mléka a ½ lžičky cukru, vytvořte kašičku a nechejte vzejít.
K vzešlému kvásku pak postupně přimíchejte všechny suroviny a zpracujte v jednolité pružné těsto. Nechejte alespoň hodinku kynout.
Po vykynutí rozdělte na 12 dílů a zaviňte rohlíky.
Na plech skládejte s většími rozestupy, počítejte s tím, že během pečení ještě rohlíky nabudou na objemu.
Na plechu pak nechejte ještě další 1/2 hodinku kynout. Potřete žloutkem vyšlehaným s mlékem a posypejte strouhaným sýrem.
Pečte při teplotě 180 - 200 stupňů asi 15-18 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé.
Nejlépe chutnají v týž den, kdy jsou upečené, proto vždy připravuji jen takové množství,a by se spořádaly během dne. Na druhý den už to není ono, přinejmenším sýrová "krusta" už není tak nádherně křupavá, a ta je na rohlíčcích přeci to nejlepší.
TIP: během pečení položte na dno trouby kastrůlek s horkou vodou - díky odpařované vodě v průběhu pečení bude pečivo nadýchanější.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření