KŘUPAVÉ PŠENIČNO - ŽITNÉ PLACKY S ČESNEKEM
Čerstvé domácí pečivo je u nás základ spokojené domácnosti :-) Kdo by také nemiloval tu vůni, která se line z trouby po celé kuchyni a ten úžasný pocit, když se zakousnete do čerstvého pečiva s křupavou kůrkou :-) Ráda zkouším nové kombinace, tvary, do těsta přidávám také různá semínka či bylinky a dnes mám pro vás recept na křupavé pšenično - žitné placky s konopným semínkem ovoněné česnekem :-)
Ingredience (10 ks):Na kvásek:
10 g vlažné vody
15 g čerstvého droždí
1 lžíce hladké moukyNa těsto:
200 g žitné mouky
300 g hladké mouky
200 g vlažné vody
50 g kysané smetany
60 g rozpuštěného sádla
2 stroužky česneku prolisovaný/utřený
2 lžíce konopného semínka (můžete přidat i jiná semínka dle svých preferencí)
2 lžičky soli
Postup:
Nejdříve si z uvedených surovin připravte kvásek. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vše smíchejte pomocí balónové metly a nechejte chvíli odpočívat na teplém místě.
V druhé míse si mezitím připravte všechny suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Vše nechejte robot asi 10 min. zpracovávat pomocí hnětacího háku.
Zpracované těsto pak nechejte hodinku kynout. Po vykynutí rozdělte na 10 stejných částí.
Pomocí dlaně tvarujte placičky a tupou stranou nože vytvořte zářezy.
Takto připravené placky přesuňte na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 min. dokynout.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 min.
Nejlépe chutnají jako příloha ke krémové polévce :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření