KLOBÁSY CHORIZO PIKANT
Domácí klobásy jsou naprostou klasikou u nás na Moravě. Není to sice žádný "dietní" kousek, ale bez nich si už neumíme představit příjemný podvečer s přáteli.
Zkuste to také, není to nic složitého, jen je třeba najít někoho ochotného, kdo vám bude hlídat udírnu celou noc.

Suroviny
- 5 kg plecko
- 4 kg bůček
- 1 kg hovězí na spojku
- 1 litr ledové vody
- vepřová střeva vel. 30/32
- koření chorizo pikant (Herold. CZ)
- sůl
Plecko a bůček nakrájíme na větší kousky a pomeleme na mlýnku s kotoučem 8 mm. Hovězí maso pomeleme na nejjemnějším kotouči 3 mm. Pomleté hovězí maso vypracujeme s ledovou vodou na spojku a přidáme k ostatnímu masu. Do vzniklé směsi ještě přidáme koření a to tak, že na 1 kg směsi přijde 20 g koření a 20 g soli. Maso a koření pořádně propracujeme až se vše pěkně spojí. Hotovou směs na klobásy necháme v chladnu do druhého dne odpočívat.
Druhý den si připravíme střeva. Namočíme je do teplé vody smíchané s octem asi na 30 minut. Vnitřek střev také dobře propláchneme. TIP: střeva můžete nakonec prolít trochou vinného octa, který zmírní silnou chuť a zápach. Jakmile jsou střeva čistá, nasadíme střevo na plničku nebo nástavec na plnění klobás a plníme střeva. Po naplnění střev vytvoříme otáčením jednotlivé klobásky, které vyvěsím na tyče a necháme zavadnout. Pak už zbývá jen klobásy vyudit. Pokud máte elektrickou udírnu jako my, pak ji vyhřejeme na 70 - 80°C, vložíme klobásy a teplotu udržujeme po celou dobu uzení.

Přeji Vám dobrou chuť!