KLOBÁSY CHORIZO PIKANT

Hlavní jídla
14 ledna 2020

Domácí klobásy jsou naprostou klasikou u nás na Moravě. Není to sice žádný "dietní" kousek, ale bez nich si už neumíme představit příjemný podvečer s přáteli.
Zkuste to také, není to nic složitého, jen je třeba najít někoho ochotného, kdo vám bude hlídat udírnu celou noc.


 
   


Suroviny

  • 5 kg plecko
  • 4 kg bůček 
  • 1 kg hovězí na spojku 
  • 1 litr ledové vody
  • vepřová střeva vel. 30/32
  • koření chorizo pikant (Herold. CZ)
  • sůl
Postup

Plecko a bůček nakrájíme na větší kousky a pomeleme na mlýnku s kotoučem 8 mm. Hovězí maso pomeleme na nejjemnějším kotouči 3 mm. Pomleté hovězí maso vypracujeme s ledovou vodou na spojku a přidáme k ostatnímu masu. Do vzniklé směsi ještě přidáme koření a to tak, že na 1 kg směsi přijde 20 g koření a 20 g soli. Maso a koření pořádně propracujeme až se vše pěkně spojí. Hotovou směs na klobásy necháme v chladnu do druhého dne odpočívat.

Druhý den si připravíme střeva. Namočíme je do teplé vody smíchané s octem asi na 30 minut. Vnitřek střev také dobře propláchneme. TIP: střeva můžete nakonec prolít trochou vinného octa, který zmírní silnou chuť a zápach. Jakmile jsou střeva čistá, nasadíme střevo na plničku nebo nástavec na plnění klobás a plníme střeva. Po naplnění střev vytvoříme otáčením jednotlivé klobásky, které vyvěsím na tyče a necháme zavadnout. Pak už zbývá jen klobásy vyudit. Pokud máte elektrickou udírnu jako my, pak ji vyhřejeme na 70 - 80°C, vložíme klobásy a teplotu udržujeme po celou dobu uzení.

 

Recept pro nás připravila Marcela Lančová

Přeji Vám dobrou chuť! 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít