JOGURTOVO-ŠPALDOVÉ ROHLÍKY
Víkend je sice až po pozítří, ale kdy jindy se na něj navnadit než uprostřed pracovního týdne, kdy už je to doslova "za pár". My víkendová rána začínáme domácím pečivem s medem a máslem, díky kterému nám ráno voní krásně celá kuchyně. Stačí vyskočit dřív z postele a překvapit rodinu voňavým pečivem jako z pekárny (...co jako z pekárny - ještě lepším! :-) ...protože je v něm také kus lásky a poctivé práce)
A během rána Vám bude navíc dělat společnost ten nejlepší pracant na světě - váš robot KitchenAid. S takovým pomocníkem pro mě ranní "přivstávání" není žádný problém.
Ingredience:na omládkový kvásek:
100 g vody
100 g hladké mouky
15 g droždí
1 rovná lžička cukruDále budete potřebovat:
50 g hladké mouky
350 g špaldové mouky
2 lžičky soli
150 g bílého jogurtu
50 g vody
50 g olivového oleje
Postup:
Ze surovin na „omládkový kvásek“ vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid (nebo v keramické pracovní nádobě KitchenAid) hladké těstíčko. Mísu s těstíčkem pak přikryjte a nechejte minimálně 60 minut kynout.
Po uplynuté době kynutí nalijte připravený kvásek do druhé mísy, kde máte přichystány zbylé suroviny, a vše společně zpracujte pomocí hnětacího háku v hladké jednolité těsto.
Hotové těsto opět přikryjte a nechejte na teplém místě asi 90 minut kynout.
Po vykynutí rozdělte těsto na 12 dílů, ze kterých následně tvořte rohlíčky.
Jednotlivé rohlíčky pak rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte ještě ½ hodiny dokynout.
Hotové vykynuté rohlíčky před pečením ještě potřete vlažnou vodou a poté vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečte 20 minut.
Po vyjmutí z trouby nechejte mírně vychladnout na mřížce a podávejte.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření