JEDNODUCHÁ DOMÁCÍ PIZZA
Pizzu peču již dlouho. Vlastně od té doby, co jsem se naučila vyrábět si vlastní domácí těsto na korpus. Děti ji milují, těsto je jednoduché, a v podstatě ani nepotřebujete nic speciálního navrch. Hravě si vystačíte s pouhými rajčaty a sýrem. To je základ.
Pizzy většinou peču dvě. Jednu dětem a jednu dospělým. Děti si oblíbily klasickou "Margheritu" a my dospělí si rádi připravíme nějakou speciální. S hříbky, se 4 druhy sýra, se zeleninou, ančovičkami apod. Samozřejmě nesmí chybět trocha čerstvé rukoly, a je tu dokonalá pochoutka.
Ingredience těsto:
400 g hladké mouky
2 dcl vlažné vody (dle potřeby můžete množství upravit)
2 lžičky sušeného droždí
sůl
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Z mouky, vody, droždí, oleje a soli vypracujte pružné těsto. Mixujte asi 5 min na 4. rychlostním stupni, dokud nemá těsto hladkou strukturu. Nechejte kynout na teplém místě cca 45 minut.
Troubu si předehřejte na 200°C.
Mezitím si připravte ingredience na pizzu. Já jsem použila - rajčatové pyré, různé druhy sýra a pár bazalkových lístků na ozdobu.
Po vykynutí jsem těsto ještě trochu zpracovala na podložce, doporučuje se s těstem několikrát bouchnout o stůl, aby se vytlačil přebytečný vzduch a těsto bylo opravdu pružné.
Pokud těsto tvarujete na podložce, pak vždy spodní částí dlaně směrem od vás. Potom už pouze vytvořte placku o velikosti jakou potřebujete.
Já jsem mohla těsto vytvarovat přímo na plechu, protože jsem použila pizza plech od KitchenAid s nepřilnavým povrchem - těsto se vůbec nelepilo.
Na připravené těsto naskládejte připravené ingredience a šup do trouby :) Pečte cca 20 min.
otovou pizzu ještě teplou nakrájejte a podávejte.
... plech zůstal úplně čistý (nesnáším čistění plechů, proto jsem z pečícího plechu KitchenAid nadšená :))
Těsto se propeklo rovnoměrně a nezůstaly žádné připečené kousky.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/