JEDNODUCHÁ ARAŠÍDOVÁ POMAZÁNKA
Jíme zdravě
30 prosince 2015
Ve schránce se mi množí dotazy na přípravu arašídové pomazánky, stejně jako dotazy „který z přístrojů ji zvládne lépe“. Nejlépe tuto pochoutku samozřejmě připravíte pomocí food processoru KitchenAid. Na základě Vašich dotazů jsem se však rozhodla vyzkoušet postup také pomocí tyčového mixéru, a ačkoli jsem po předchozích zkušenostech s „tyčáky“ jiných značek byla trochu skeptická, musím uznat, že mě příjemně překvapil, a s přehledem zvládl i takovou náročnou zátěž, jakou příprava arašídové pomazánky bezesporu je :-) S arašídovou pomazánkou jsem byla hotová raz dva, a přístroj se ani „nezapotil“
Jak na to:
Zakoupila jsem neloupané pražené arašídy, které jsem pečlivě vyloupala a zbavila také hnědé slupky (cca 100 g).
Pokud nemáte pražené arašídy, opražte je na suché pánvi (na mírném plameni, dokud nebudou ze všech stran zlatavé). Důležité je sekat arašídy až úplně vychladnou!
Pak teprve se mohou arašídy nasypat do sekací nádobky a mixovat. Nejdříve arašídy rozmixujte na jemno (obr. 1-3)
Pak teprve se mohou arašídy nasypat do sekací nádobky a mixovat. Nejdříve arašídy rozmixujte na jemno (obr. 1-3)
Mixujte tak dlouho, dokud se nezačnou kousky arašídů postupně lepit k sobě a vytvářet hrudky... (obr. 4) Pokračujte v mixování, dokud směs nezačne být hladká. (obr. 5) Poté přidejte med a sůl podle chuti, a ještě chviličku mixujte, dokud se vše nespojí.

Na 100 g arašídů je potřeba cca 1 lžička medu (+ špetka soli), samotné arašídy krém nevytvoří. Alternativou jsou také sirupy (např. z agáve, rýžový sirup apod.), někdo přidává trochu oleje (lněný, sezamový, kokosový ...) verzí existuje spousta, a fantazii se meze nekladou.
Tipy pro výrobu ořechového másla naleznete v příspěvku ZDE
Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terka