BEZLEPKOVÝ JAHELNÍK
Ráda peču z netradičních surovin (pro ty z vás, kteří pravidelně navštěvují můj blog, to jistě není žádná novinka a proto ani dnešní recept nebude výjimkou.
Moučník bez mouky, to je přesně to, co miluji!
A do jahelníku navíc můžete dát v podstatě jakékoliv ovoce, které máte rádi. Já jsem zvolila blumy z farmářských trhů.
Nejlépe si jej vychutnáte ještě teplý se lžičkou zakysané smetany a horkým kakaem.
Ingredience:300 g jáhel (v suchém stavu)
200 ml vody
250 ml mléka
3 vejce
3 lžíce medu
3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)hrst rozinek
1 lžíce skořice
hrst nasekaných oříšků
špetka soli
máslo na vymazání formy
Postup:
Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou.
Uvařené jáhly nechte chvíli vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky.
Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy.
Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut.
Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypejte skořicí.
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.