JABLEČNÝ CRUMBLE S MANDLOVO-OVESNOU DROBENKOU
Crumble je u nás velmi oblíbený moučník a jelikož se letošní úroda jablíček skutečně povedla, je jasné, že padla volba na tuto vonící a vlažnou dobrůtku. "Crumble" není typická buchta, protože nemá těstový základ. Je to ovoce zasypané drobenkou (vytvořenou dle svého). Je to tedy sladká, aromatická a přesto lehká dobrota.
Suroviny
- 300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky
- 1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba)
- mletá skořice dle chuti - já dávám hodně :-)
Na drobenku
- 150 g jemně mletých vloček
- 100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy) 50 g cukru (můžete přidat dle svého)
- 150 g másla (pokojové teploty)
Postup
V sekáčku KitchenAid si nasekejte oříšky a ovesné vločky na hrubo. Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku. Drobenku nejraději připravuji právě v robotu – žádné žmoulání v ruce. Klidně si jí udělám i více a pak si jí dám do ledničky, či mrazáku. Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou. Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). Pečlivě hlídejte! Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“
Doporučuji konzumovat vlažný se lžící jogurtu (kysané smetany)
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření.