ITALSKÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S DŽEMEM
Moučníky a dezerty
21 července 2020
"Crostata con marmellata di fragole" italský název pro výborný a jednoduchý mřížkový koláč z mé rodné Sardínie.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 2 celá vejce
- 200 g másla
- 150 g cukru krupice
- 1 kypřící prášek
- 400 g jahodový džem
Postup
Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny. Do umíchané pěny postupně přimícháváme mouku, máslo, kypřící prášek a citronovou kůru. Mícháme asi 5 minut. Z hotového těsta utvoříme bochník, zabalíme do fólie a dáme asi na 20 minut odpočinout do ledničky. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě části v poměru 70% : 30%. Větší díl těsta rozválíme do formy o průměru cca 24 cm. Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě, čím více marmelády, tím lépe.
Ze zbývající, menší části těsta, vytvoříme pásky, které klademe do tvaru mřížky.
Pečeme na 180°C asi 20 minut.

Buon appetito!
Recept pro nás připravil Andrea Ena z restaurace „Sapori Italiani“
https://www.utaliana.sk/