HUSTÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA S HRÁŠKEM
Taková poctivá hustá polévka zaručeně zlepší náladu a nejen to! Já osobně věřím, že má také léčivé účinky, a to nejen pro tělo ale především také pro duši :-) Ovšem, taková polévka se může jíst v kteroukoli denní dobu, nejen večer. Kupříkladu naše babička polévkou začínala každý svůj den - ve většině případech kapustovou. Když jsem byla malá, přišlo mi to trochu zvláštní, ale dnes už tomu zcela rozumím. Talíř teplé husté polévky v zimě je základ. A především lék!
- 3 šalotky
- cca 25 g másla3 středně velké mrkve
- 1 petržel
- 1/4 kedlubny
- 6 růžičkových kapustiček
- menší půlka celeru
- 2 středně velké brambory
- 150 g žlutého hrášku
- nudle do polévky
Postup
Veškerou zeleninu si nakrájejte na menší kostičky, kromě kapustiček. Jeden brambor dejte stranou - do polévky jej přidáte až když bude hrách poloměkký.V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou šalotku a chvíli restujte. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a duste na cibulce asi 8 minut. Pak přidejte hrách a přibližně 3 litry vody.
Množství vody berte pouze orientačně, záleží jak hustou chcete polévku. Můžete také přidat více mrkve a naopak vynechat kapustu, pokud ji nemáte příliš v lásce. Pokud do polévky použijete půlený hrách, nemusíte jej předem namáčet. Dokonce bude uvařený dříve než ostatní suroviny. Jakmile je hrách poloměkký, přidejte do polévky také bramboru, kterou jste si odložili bokem, nakrájenou na kousky. Podle potřeby dolijte také vodu, pokud se vám během vaření odpařilo více vody. Až když je veškerá zelenina uvařená a měkká, přidejte těstoviny. Dovařte a podávejte.
Nejlepší je konzumovat polévku ještě horkou, ovšem výborně chutná také ohřátá, uleželá do druhého dne.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/