HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY
Červená řepa zažívá v současnosti renesanci pro svou přirozenou chuť a všestranné využití v kuchyni. Ve spojení s hummusem je pak skvělým zdrojem železa, proteinů a vlákniny.
Ingredience:200 g vařené cizrny
6 lžic olivového oleje
šťáva z 1 citronu
4 lžíce tahini
3 červené řepy
1 stroužek česneku
1 lžička soli
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky mletého koriandru
sezamová semínka na ozdobu
Postup:
Řepu nakrájíme na kousky, dáme do hrnce a zalejeme vodou tak, aby byla ponořená. Přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut, dokud se nedá řepa propíchnout vidličkou. Tekutinu scedíme, ale ponecháme si ¼ šálku nálevu pro další přípravu. Řepu necháme vychladnout.
Všechny ingredience a 2 polévkové lžíce odložené tekutiny vložíme do mixéru nebo food processoru a mixujte téměř do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidáme více tekutiny z červené řepy. Dáme do misky a ozdobíme sezamovými semínky, trochou olivového oleje, vločkami soli a citronovou kůrou.