HOVĚZÍ STEAK SE SALÁTEM Z PEČENÝCH PAPRIK S MÁTOU A CHIMICHURRI
Připravit dokonalý steak je tak trochu alchymie. Opravdu chutný a kvalitní steak je závislý na tom, jaký druh a typ masa zvolíte. Zde se rozhodně nevyplatí šetřit a kupovat maso v regálech hypermarketu. Kromě kvalitního masa musíte mít také kvalitní pánev, ideálně litinovou, kterou pro přípravu steaků používám nejraději.
- 750 g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.)
- 2 snítky rozmarýnu
- 6 snítek tymiánu
- 2 stroužky česneku vcelku
- 3 kostky másla
- 3 žluté papriky
- 1 malá hrst čerstvé máty
- 1 velký svazek hladkolisté petržele
- 1 malá hrst čerstvého oregana
- 1 chilli paprička (nebo trocha chilli flakes)
- šťáva z jedné poloviny citrónu
- 1/2 malého panáka bílého vinného octaolivový
- olej
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem, pečte, dokud povrch částečně nezčerná. Takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechejte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudličky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.
Rozehřejte si grilovací pánev, dokud se z ní nezačne kouřit. Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem. Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snižte a přidejte česnek, bylinky a máslo. Maso čas od času přelijte horkým máslem, obracejte jej a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavte jej mimo plamen a nechejte pár minut odpočívat.
Zatímco maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej důkladně rozmixujte pomocí mixéru.
Odpočaté maso servírujte nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef 2012 a tvůrce kočovné školy vaření Camp Fuego.