HOVĚZÍ STEAK S CELEROVÝM PYRÉ A OMÁČKOU Z PETRŽELKY
Ingredience:250g hovězí vysoké roštěné
1 menší bulva celeru
1 sklenice mléka
1 větší trs listové petrželky
tymián
česnek
sušené oregáno
bílý vinný ocet
olivový olej
mořská sůl
černý pepř
Postup:
Celer nakrájíme na kostky a uvaříme v mléce ve varném robotu.
Celer by neměl být zcela ponořený, aby výsledné pyré nebylo příliš husté.
Jakmile je měkký, v robotu ho rovnou rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí a olivovým olejem.
Do mixéru Power Plus si připravíme stroužek česneku, petrželku a zalijeme olivovým olejem. Rozmixujeme na zelenou omáčku. Můžeme přidat i jiné další měkké bylinky.
Steak opékáme na rozpálené pánvi na olivovém oleji přibližně 2 minuty z každé strany, přidáme tymián a česnek a dopečeme v troubě na 200°C asi 4–5 minut podle tloušťky masa.
Výsledná teplota by měla být kolem 55 stupňů na medium rare - okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, uvnitř je však maso stále červené.
Na talíř naservírujeme pyré, na něj nakrájený a odpočatý steak, osolíme, opepříme, přelijeme maso omáčkou a dozdobíme pár lístky salátu.
Přeji dobrou chuť!
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef 2012 a tvůrce kočovné školy vaření Camp Fuego.