HEFERÁK
Když nám zbyde něco perníčků, pak je nastrouhám na strouhanku a využiji jako náplň na tzv. Heferáky. Pokud nemáte perník nevadí. Jsou dobrý i tak.
A pokud nevíte co vastně slovo hafer znamená, tak je to ve valašském nářečí označení pro borůvky. :-)
Ingredience:
500g hladké mouky
250 ml mléka
40g čerstvého droždí
115g rozpuštěného vlažného másla
2 žloutky
75g cukru krupice
špetka soli
jemně strouhaná citronová kůra
Náplň:
strouhaný perník
borůvky (čerstvé nebo mražené)
drobenka (100g másla, 200g hrubé mouky, 200g cukru krupice)
Postup:
Zaděláme kynuté těsto. Do mísy odvážíme mouku. Uprostřed mouky vytvoříme důlek a přilijeme vlažné mléko. Přidáme kvasnice a vidličkou rozmícháme kvasnice s mlékem a trochou mouky do konzistence kašičky. Kvásek necháme chvilku vzejít a pak přidáme zbývající suroviny. Vymícháme hladké nelepivé těsto.
Z uvedeného množství uděláme dva obdélníkové plechy koláčů nebo tři kulaté alias frgál. Plechy řádně vymažeme máslem. Těsto po umíchání necháme 15 minut odpočinout a tvarujeme.
Koláčům necháváme okraj, posypeme je strouhaným perníkem a dále hustě mraženými nebo čerstvými borůvkami. Pokud nemáme perník, pak můžeme na koláče použít třeba povidla, tvaroh apod.
Na závěr ještě zakryjeme posypkou, kterou vymačkáme z másla, hrubé mouky a cukru. Okraje koláčů potřeme vejcem a pečeme na 180°C asi 25 minut do barvy.
Tip: Horký koláč ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem 1:1.
Pečte teď, zhubneme pak ❤️ Vaše Petra
Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže „Peče celá země 2020“