Dýňová sezóna je tu. Co připravit?
Spojení podzimu a dýní k sobě patří stejně jako cukr a sůl. A tak k navození pravé podzimní atmosféry nesmí na stole chybět dýňová krémová polévka, koláč a za okny vydlabaná strašidla. V našem článku najdete několik tipů, jak jednotlivé druhy dýní využít do posledního semínka. Tak čtěte dál a inspirujte se.
Mezi pravé podzimní pokrmy neodmyslitelně patří i krémová dýňová polévka.
Druhy dýní
Je dýně ovoce, nebo zelenina? I přes sladkou chuť se dýně řadí mezi zeleninu. A doma ji využijete opravdu porůznu – jako dekoraci, jedlé dýně jako pokrm i přísadu do vaření. Pokud zůstáváte pouze u dlabání strašidel, o hodně přicházíte. Dýně jsou zdrojem živin důležitých pro tělo a skvělým základem pro chutná jídla.
- Hokkaido patří mezi nejoblíbenější dýně pro svou nasládlou chuť. Využijete ji i do slaných pokrmů, třeba pro výrobu dýňové pomazánky hokkaido.
- Máslová dýně tvarem připomíná hrušku, chutí zase oříšky. Nic nezkazíte, když ji upečete, naplníte masem nebo zeleninou.
- Špagetovou dýni si se špagetami nespletete, i když je její dužina připomíná. Uvařte ji či upečte a použijte jako zavářku v polévce.
- Mexické dýně jsou tělem strašidel na halloween, ale jejich dužina skončí mylně v koši. Mají sice nevýraznou chuť, ale krémovou dýňovou polévku se semínky nebo kompot si jednoduše zamilujete.
- Mramorová dýně je jednou z nejchutnějších odrůd. Zelená až šedá slupka skrývá tužší sladkou dužinu, kterou před jezením musíte tepelně opracovat.
- Muškátovou dýni využijete na polévku, pomazánky i dýňové pyré k masu. Poznáte je podle kulatého tvaru s jasným žebrováním. Protože váží okolo 6 kilo, v obchodě koupíte také její čtvrtku.
- Sweet dumpling, někdy též sladký tlouštík, je díky svému zbarvení dýně vhodná na ozdobu i do sladkých koláčů.
- Okrasné dýně různých tvarů a barev jsou roztomile malinké. Jak už název napovídá, na polévku, salát a další pokrmy je nevyužijete.
- Dýně goliáš je opravdu tak velká, jak si myslíte. Váží až 30 kilo, takže nabízí spoustu možností ke zpracování – hodí se pro výrobu čatní, džemů nebo ji zavaříte, naložíte a využijete jindy.
- Žaludová dýně nemá zatím v českých kuchyních takové jméno jako jiné druhy, ale bezesporu jim konkuruje. I když někoho svým bizarním tvarem na první pohled odpudí, nenechte se zmást. V kuchyni ji využijete na spoustu pokrmů, a to i bez loupání slupky.
Využijte dýně do posledního semínka
Chystáte se i letos na dlabání dýní? Vnitřek nevyhazujte. Dýně obsahují antioxidanty, vlákninu a spoustu vitaminů, které jsou prospěšné pro naše tělo. Zlepšují pleť a zrak, zvyšují imunitu, podporují zdraví ledvin a plic a mají další zdravotní benefity. A navzdory sladší chuti obsahují málo kalorií, takže podporují hubnutí. A za to stojí dýně zužitkovat celé. Máme pro vás pár tipů, na jakých pochoutkách z dýně budete doma zaručeně ujíždět.
Dýňové latté
Každodenní káva s mlékem už je trochu nuda. Připravte si neobyčejně lahodnou dýňovou kávu, kterou ocení i nečekaná návštěva.
Začněte výrobou 80g dýňového pyré, které smícháte se 2 lžícemi medu a s kořením. Na směs pak rozlejte mléko napěněné tyčovým mixérem a pomalu přilévejte espresso. A máte hotovo. Je to opravdu tak snadné.
Dýňové pyré je skvělým základem pro spoustu jídel – například polévek, sladkých koláčů, latté či přílohy k masu.
Dýňové pyré
Potěšte své chuťové buňky a ukuchtěte dýňové pyré pro základ polévky, sladkých pokrmů nebo kávy.
Nakrájejte dýni na kostky, vydlabejte semínka, ale nevyhazujte je. Kostky vařte do změknutí a tím veškerá vaše práce končí. Dokonalou hladkost zajistí tyčové a ruční mixéry KitchenAid. Semínka, která jste si schovali, využijete na ozdobu polévky, nebo je upražte a mlsejte namísto brambůrek u televize.
NÁŠ TIP: Připravte dýňové pyré ve větším množství. Můžete ho zamrazit a v budoucnu ušetřit čas vařením přílohy k masu či lahodné polévky.
Dýňová másla
Přijde k vám návštěva, ale chcete ji pohostit něčím speciálním? Dýňové máslo namazané na čerstvém domácím chlebu ji zaručeně překvapí. Máslo využijete i jako netradiční náplň do šátečků, které pak můžete barevně ozdobit, a tak podzimní atmosféru navodit ještě více. Jak si dýňové máslo vyrobíte doma, se dočtete v našem článku.
Dýně udělá z každého vašeho kuchyňského umění nevšední pokrm. Připravte si lahodnou buchtu nebo muffiny.
Sladké pokrmy z dýně
Dýně je zelenina s univerzálním využitím, takže její uplatnění najdete ve slaných a také sladkých pokrmech. Ukuchtit si můžete třeba barevné mrkvové muffiny s dýněmi, které rozzáří vaši podzimní kuchyň, nebo vláčnou a jemnou buchtu posypanou ořechy.
Ať už hledáte kulinářský zážitek nebo dekorativní kouzlo, dýně vám může poskytnout to nejlepší z obou světů. Tak si tuto sezónu užijte naplno, experimentujte a objevujte nové možnosti, které dýně nabízí. Máte před sebou svět plný chutí a barev, který jen čeká na vaše kulinářské dobrodružství.
Zdroj fotografií: KitchenAid, Depositphotos