DÝŇOVÝ DORT
Je mnoho variant jak využít dýni, která je oblíbeným doplňkem našich zahrádek. A proč z ní, kromě nejčastěji připravované polévky, neupéct třeba dort, který je od pravé dýně k nerozeznání. Další z receptů naší Halloweenské soutěže je tady. :-)
⇒⇒ Autor receptu: Michaela Horáčková ⇐⇐
Ingredience:Těsto:
600 g nastrouhané dýně hokaido
420 g hladké mouky
180 g nasekaných vlašských ořechů
330 ml oleje
6 vajec
1 vanilkový lusk
3 lžičky sody
3 lžičky kypřícího prášku
3 lžičky skořice sůl
Krém dovnitř:
250 g měkkého tvarohu
125 g sýru Philadelphia
oranžové barvivo
šťáva z 1/2 limetky
moučkový cukr (dle chuti)
Máslový krém na zdobení:
250 g másla
450g cukru
3 PL mléka
oranžové barvivo
sůl
Postup:
Vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny, pak zašleháme olej a semínka z vanilkového lusku. Ve druhé míse smícháme suché ingredience a tuto směs postupně vmícháváme k vejcím.
Nakonec vmícháme dýni a ořechy.
Těsto pečeme jako 2 bábovky při 180°C cca 1 hodinu - propečenost zkoušíme špejlí.
Než bábovky vychladnou vyšleháme tvaroh a sýr, pak přidáme šťávu z limetky, cukr - dle požadované chuti.
Máslový krém připravíme tak, že máslo o pokojové teplotě se špetkou soli vyšleháme do světlé barvy a postupně zašleháváme cukr.
Přidáme mléko a barvivo.
Obě bábovky seřízneme, aby jejich spodní část byla rovná a tvarohovým krémem spojíme.
Odkrojky zaplníme "bábovkovou díru" kvůli upevnění stonku.
Na "bábovkách" uděláme zářezy, aby se tvarově podobaly dýni a pokryjeme máslovým krémem.
Dáme cca 30 minut chladit a poté krém finálně uhladíme - můžeme si pomoct lžící či rukou, které lehce namočíme do teplé vody.
Nakonec dozdobíme pravým dýňovým stonkem.
Dobrou chuť!