DOMÁCÍ ŽITNO PŠENIČNÝ CHLÉB
Nač kupovat chléb z obchodu, když si můžete sami snadno a rychle upéct doma mnohem lepší?
Přinášíme vám recept na jednoduchý a osvědčený konzumní chléb.
Recept pro nás připravila: Žaneta Bubnová z FB skupiny Vaříme s KitchenAid
https://www.facebook.com/zaneta.bubnova
Ingredience:300 g žitné chlebové mouky
200 g hladké pšeničné mouky
350 ml vody
12 g soli
3 g kmínu
12 g octa
25 g droždí
Postup:
Do mísy kuchyňského robota KitchenAid vsypte všechny suché přísady (část mouky si ponechte na další zpracování) a promíchejte plochým šlehačem.
Poté postupně přidávejte vodu, ocet a připravený kvásek. Po spojení všech surovin vyměňte plochý šlehač za hnětací hák a rychlostí 2 pokračujte v míchání. Postupně přidávejte po straně mísy zbylou mouku. Jakmile se těsto začne odlepovat od mísy je hotové.
Těsto ještě lehce propracujeme rukou a vložím do ošatky, která je vysypaná škrobem.
Já osobně nechávám kynout v troubě vyhřáté na 50°C asi 40 minut. Vetšinou to stačí, aby chléb nádherně nakynul.
Nakynutý chléb vyklopíme na horký plech s pečícím papírem a povrch ozdobně nakrojíme ostrým nožem dle své fantazie.
Dáme péct do předehřáté trouby na 230°C s hrncem vody na zapaření. Po 10 minutách vodu vytáhneme a stáhneme teplotu na 180°C.
Pečeme 35 - 40 minut.
Hotový chléb na poklepání jako by zvoní. Horký ho ještě poprášíme vodou.
Musím říci, že se po chlebu vždy jen zapráší. A když tak přemýšlím, nevzpomínám si, kdy naposledy jsem chléb vlastně kupovala.
Přeji Vám dobrou chuť
Žaneta🙂