V období 20. 12. 2024 - 1. 1. 2025 máme zavřeno. Budeme se na Vás těšit od 2. 1. 2025. Děkujeme Vám za pochopení.

DOMÁCÍ VEKA A SILVESTROVSKÉ OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

Domácí pečivo
29 prosince 2016

Vánoce a Silvestr jsou obdobím návštěv a oslav, a návštěvy jsou často o chlebíčkách a jednohubkách. Já chlebíčky miluji! Tedy konkrétně obložené DOMÁCÍ chlebíčky s nějakou pomazánkou nebo jen tak se salámem, šunkou, vajíčkem, kyselou okurkou apod. Nic tak nevystihuje návštěvy v našich končinách tak jako právě chlebíčky!

Já jsem si letos upekla vlastní domácí veku podle receptu z kuchařské knihy z roku 1947. Tehdy se zřejmě veka neprodávala jen tak všude. Ovšem chlebíčky se připravovaly již dávno předtím a tak si hospodyňky recept velmi oblíbily. Je to vlastně velice jednoduchá receptura, a věřím, že se Vám před Silvestrovskými oslavami bude jistě hodit. Na závěr mám pro vás v rukávu několik našich tipů čím chlebíčky ozdobit. Schválně píšu NAŠICH, protože chlebíčky byly vždy doménou mého manžela. Nikdo jiný neumí tak dokonale chlebíčky ozdobit jako právě on :-) A jeho pomazánky jsou doslova fantastické!
 

a-veka-stol
 

RECEPT VEKA

Ingredience:

1/2 kg polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
80 g másla
cca 1/4 l mléka
cca 2 lžičky soli



Postup:

Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte polovinu množství mouky, do středu udělejte jamku a do ní rozdrobte droždí. Přidejte špetku cukru a část vlažného mléka. Nechejte vzejít kvásek. Poté postupně přidávejte ostatní ingredience a rozpuštěné vlažné máslo. Správně vypracované těsto je polotuhé. Mísu s těstem přikryjte a nechejte jej odpočívat hodinu na teplém místě.

 

a-veka-cesto-na-metle-664x1024
 

Těsto takto namotané na hnětacím háku robotu je v pořádku. 
 

a-veka-cesto-v-mise
 

Těsto v míse ještě trochu zpracujte ručně a nechejte kynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud veka nezezlátne (ke správnému odhadu délky pečení použijte trik se špejlí.

Hotovou veku nechejte na mřížce vychladnout, a poté nakrájejte a připravte k dalšímu kroku - natírání pomazánkou a zdobení.
 

a-veka-na-stole-nakraj.


 

POMAZÁNKA Z KREVET

Původně to měla být krabí pomazánka podle receptu, který miloval Vlasta Burian, a na který chodíval k p. Paukertovi. My jsme v našem receptu použili krevety, které byly v pomazánce rovněž výborné.


Ingredience:

150g krevety (uvařené a oloupané)
1/2 červené cibulky
mandarinka ( asi polovina, oloupaná a nakrájená na kousky)
1 lžíce majonézy
1 lžíce hustého smetanového jogurtu
sůl, pepř



Postup:

Všechny ingredience smíchejte v míse. Dochuťte podle toho, co máte rádi. Chlebíček pak ozdobte kouskem mandarinky a na jemno nakrájenou červenou cibulkou. K rybím pomazánkám se vždy hodí citrusy.

 

a-veka-chleb.-krevet.

 

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY


Ingredience:

1 červená řepa (uvařená a nastrouhaná)
2 lžíce majonézy
2 lžíce vlašských ořechů (pomletých)
2 stroužky česneku
sůl, pepř


Postup:

Do mísy vložte nastrouhanou červenou řepu, majonézu, ořechy a lisovaný česnek. Vše společně smíchejte a ochuťte podle sebe solí a pepřem. Ozdobte vajíčkem a ořechem.

 

a-veka-na-stole-len-tak
 

Poslední chlebík jsme dělali salámový. Namazali jsme máslem, dozdobili kyselou okurkou a paprikou.
 

a-veka-dozdo.-na-mise
 

Přeji pěkné přípravy a mnoho úspěchů v novém roce :-)
 


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít