DOMÁCÍ ŠPALDOVÉ HOUSTIČKY
Nedokážu si představit lepší začátek nového dne, než když mě ráno z postele vytáhne vůně čerstvého domácího pečiva a paprsky jarního sluníčka...takový začátek dne je nejlepší, a vůbec už pak nezáleží na tom, jaké je venku počasí a kolik úkolů na vás v daný den čeká.
Ingredience:500 g špaldové mouky (můžete však nahradit také klasickou hladkou moukou)
½ kostky droždí (20g)
200 ml vlažného mléka
100 ml bílého jogurtu
plátek másla (rozpuštěného)
1 lžička soli
1 žloutek+
mák, sezam, a další jiná semínka na posypání
1 žloutek s mlékem na potření
Postup:
Suroviny pro přípravu těsta vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hnětacího háku vypracujte v jednolité těsto, které následně nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě.
Po vykynutí rozdělte na 12 dílů, ze kterých upleťte houstičky.
Ty pak rovnoměrně rozprostřete na pečící plech KitchenAid (ponechejte dostatečné rozestupy - pečivo během kynutí ještě přibude na objemu :-) ) a nechejte kynout další 1/2 hodiny.
Po vykynutí potřete žloutkem vyšlehaným s mlékem, posypejte semínky a pečte v troubě vyhřáté na teplotu 160 stupňů asi 15-20 minut.
Rada: na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (pečivo bude díky odpařované vodě nadýchanější).
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření