DOMÁCÍ PIZZA
Co si takhle doma ukuchtit svou vlastní domácí pizzu? S pomocí tohoto receptu zvládnete vše, ovšem připravte si na přípravu dostatek času - pokud nic neodbydete, bude vaše pizza dokonalá!
Suroviny (3 pizzy)
- 500 g prosáté hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 30 ml olivového oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 6 g cukru
- 3 g soli
- 1 ks rajčatových kousků v konzervě
Postup
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte hladkou mouku a přidejte sůl. V malé misce smíchejte droždí s cukrem a vlažnou vodou. Tekutou směs pak spolu s olejem nalijte do sypké směsi a pomocí hnětacího háku vytvořte těsto. Těsto zpracovávejte cca 7 až 10 minut, do doby než bude těsto hladké. Na hotové těsto nalijte trochu olivového oleje, jemně rozetřete po povrchu a nechejte odpočívat v míse zakryté potravinářskou folií (cca 10 minut). Poté vyjměte těsto z mísy a rozdělte jej na tři části. Z těch pak vytvořte menší boule (tzv. boulování). Opět přikryjte potravinářskou folií a nechejte na teplém místě odpočinout zhruba na hodinku. Po hodinovém kynutí těsto zdvojnásobí svůj objem. Z takto vykynutých boulí pak vytvořte jednotlivé pizzy. Buď pomocí rukou nebo pomocí kuchyňského válečku. Pokud máte rádi tenkou pizzu, kuchyňským válečkem docílíte skutečné tenkosti. Základ na pizzu máte hotov a nyní přichází druhá fáze :-) Rajčata rozmixujte, čímž vytvořte základní rajčatový základ. Záměrně v receptu neuvádím konkrétní ingredience na náplň pizzy, protože každý si na pizzu může dát přesně to, co má rád. Na rajčatový základ můžete dát šunku, sýry, klobásky, trvanlivé salámy, cibuli, česnek apod. Fantazii se meze nekladou! :- Vložte do trouby předehřáté na teplotu 250°C a pečte asi deset minut.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro vás vytvořil Jarda Poustecký, kterého můžete sledovat na blogu http://daddycook.cz/
nebo na Streamu zde: https://www.stream.cz/porady/daddy-cook