SLANÉ BOCHÁNKY
Ingredience:
250 g hladké mouky
7 g čerstvého droždí
1,5 g sušeného česneku
14 g másla (sádla)
180 g vody
4,5 g soli
2 celé jarní cibulky nakrájená na tenké plátky
60 g jedlé sody
1 žloutek
hrubá sůl na posypání
Postup:
Zpracování těsta:
Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, vodu, droždí, sůl, česnekový prášek a cibulku.
Těsto zpracováváme na rychlost 2 a v okamžiku, kdy se ingredience spojí přidáme kousky másla nebo sádla.
Pokračujeme v hnětení, dokud těsto nezíská měkkou, lepivou konzistenci. V případě potřeby krátce hnětení přerušíme a těsto seškrábeme z mísy a háku.
Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme po lžících mouky (max. však 30g) a pokračujeme v hnětení.
Kuchyňský robot KitchenAid v barvě BLUE SALT - barva roku 2024.
Vypracované těsto dáme na lehce pomoučenou plochu a vytvarujeme hladkou kulatou kouli.
Těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což je asi 40 minut.
Po prvním vykynutí těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů.
Vyválíme kuličky a přikryté necháme kynout dalších asi 25 minut, dokud nezůstane na jednotlivých kuličkách prohlubeň, když lehce přitlačíme na vršek těsta.
Vodní lázeň:
V hrnci přivedeme vodu a jedlou sodu k varu. Soda má vliv na povrch těsta, proto ji v postupu nevynechejte!
Do vroucí vodní směsi opatrně postupně vložíme kuličky těsta. Každou vaříme 30 sekund, otočíme a vaříme dalších 30 sekund.
Z hrnce je vyjmeme děrovaným sítem nebo lžící, aby mohla odtéct přebytečná voda.
Poté je postupně vložíme vedle sebe na připravený plech.
Pečení:
Vidličkou rozšleháme žloutek s vodu a vršek těsta jím potřeme.
Kuchyňskými nůžkami nastřihneme každý bochánek do tvaru malého „X“ a posypeme hrubou solí.
Pečeme 16 - 20 minut, dokud těsto nezezlátne.
Podáváme teplé.
TIP:
Slaná varianta: do těsta můžeme použít také šunku, slaninu, prosciuto, goudu, olivy, sušená rajčata nebo bylinky jako bazalku, kopr, kari, kmín apod.
Sladká varianta: přidejte do těsta například kousky čokolády, hrozinky, skořici, citronovou kůru apod.
Dobrou chuť!