CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK S MÁKEM
Také máte někdy den, kdy se nedaří vůbec nic? Já takový den "B" měla včera...
Když jsem přemýšlela, co s nadílkou bio citrónů, které se mi nakupily během týdne, a které nemají takovou výdrž, rozhodla jsem se vyzkoušet recept z kuchařky Dity P, který mě hodně zaujal...
Tak jsem si připravila všechny ingredience, čtvrt litru mléka smíchala s jogurtem a chystala se nalít do těsta...naštěstí jsem ruku zastavila a znovu se koukla do receptu. Mělo tam být NE 250 ml ale 25 ml mléka!!! Tak jsem si libovala, jak jsem chlebíček v poslední chvíli zachránila a jak se krásně peče...až do doby, než mi spočinul zrak na opuštěném jogurtovém kelímku s odměřeným jogurtem, který měl přijít do těsta :-D
Protože byl ale výsledek skvělý i bez něj, muž i dcera se na moučník vrhli jak kobylky a zmizel během pár hodin, rozhodla jsem se o recept podělit i přesto, že vy jej budete mít určitě ještě lepší, protože tam ten JOGURT dáte.
Na chlebíček budete potřebovat:190 g změklého másla
190 cukru krupice
3 větší vejce
190 g hladké mouky
špetka soli
4 lžíce máku
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu25 ml mléka
80 g tučného jogurtu
Na polevu :190 g moučkového cukru
60 ml citronové šťávy
nastrouhaná kůra z bio citronu
1 lžička másla
Dále:forma na chlebíček
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání
Postup:
Troubu si předehřejte na teplotu 170 stupňů.
Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, přidejte sůl, mák a kůru z citronu.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte změklé máslo a utřete společně s krupicovým cukrem. (Použila jsem plochý šlehač)
Poté po jednom vmíchejte také vejce.
Postupně přisypávejte sypkou směs a nechejte robot vše zpracovávat, dokud vám nevznikne jednolitá hmota.
Nakonec přidejte mléko a jogurt a nechejte vše spojit.
Těsto pak nalijte do vymazané pečící formy na chlebíček KitchenAid, vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně hodinu.
Když chlebíček na povrchu krásně zezlátne a nelepí se na špejli, je hotový.
Zatímco se chlebíček peče, připravte si jednoduchou polevu.
Do rendlíku nasypejte cukr, přidejte citronovou šťávu s kůrou a lžičku másla.
Na mírném plameni míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté odstavte z plamene a znovu prošlehejte.
Nakonec polevou polijte vychladlý chlebíček a můžete podávat.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.