Celozrnné špaldové nudle do polévky
Vždy jsem si myslela, že udělat domácí nudle je složité, ale opak je pravdou. Takže pojďte zkusit moje celozrnné nudličky s pažitkou, které z vašeho vývaru udělají gastro bombu.
Tyto nudličky jsou díky celozrnné špaldové mouce zdravější, více vás zasytí, neobsahují žádný tuk ani barviva a můžete si je udělat do zásoby na horší časy.
Recept pro nás připravila Alice z blogu „AlishaEasyCooking“
alishaeasycooking.com
Ingredience:200 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
2 větší vejce
2 lžíce vody
2 lžíce pažitky (můžete vynechat - já dávám pro barvu)
Postup:
Nejprve smícháme všechny ingredience (pokud máte kuchyňského robota s hákem, tak můžete v něm nebo ručně: doprostřed mouky si udělejte důlek, vyklepněte vajíčka, přilijte vodu a vše smíchejte, aby vám vzniklo hladké nelepivé těsto jako na perníčky). Pokud je těsto lepivé, tak se nebojte a přidejte ještě trošku mouky jako já.
Nyní do nerezové nebo keramické misky nalijeme vroucí vodu a chvilku ji v ní necháme, aby se miska ohřála. Na těsto přiklopíme misku a necháme 10 minut odpočívat.
Těsto si rozdělíme na 4 díly a vyválíme na tenké pláty cca 2mm – skoro průhledné (já díky bohu mám strojek na těstoviny, který těsto vyválí za mě, ale i válečkem to jde úplně bez problémů). Pokud se těsto lepí, tak jej podsypte moukou.
Z vyválených plátů nakrájíme dlouhé úzké nudle, které posléze nakrájíme na krátké nudličky (já mám u robota nádstavec na tagliatele. takže na nudličky do polévky využívám jeho pomoci). Pokud se vám nechce s nudličkami krájet, tak můžete těsto nastrouhat na hrubé straně struhadla a budete mít takové ala slzičky.
Hotové nudličky můžeme buď dát ihned vařit (cca 8 minut, jelikož jsou z celozrnné mouky) nebo je můžeme rozprostřít na čistou utěrku a nechat do druhého dne uschnout. Poté je přendáme do krabičky s víkem, zavřeme a máme zásobu na horší časy.
Já vždy vařím nudličky zvlášť a poté je až dám do vývaru.
Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu
Vaše #AlishaEasyCooking