CELOZRNNÁ BUCHTA S MÁKEM A ŠVESTKAMI
Léto se pomalu střídá s podzimem a začíná švestkové období. Já jsem toho ihned využila a upekla jsem jednoduchou buchtu. Miluji kombinaci máku, švestek, medu a skořice a proto jsem všechny tyto své oblíbené suroviny použila i v receptu. Teď už si jen uvařte teplý čaj, sedněte si do křesla a vychutnávejte příchod podzimu.
Ingredience:
(na plech o velikosti 25*38 cm)300 g celozrnné pšeničné mouky
20 g droždí
2 žloutky
150 ml rostlinného mléka
1 lžička třtinového cukru
80 g kokosového oleje
špetka soli
3-4 hrnky vypeckovaných švestek
3 lžíce medu
1 hrnek máku
1 lžička skořice
mandlové lupínky
Postup:
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte pomocí plochého šlehače.
Mísu přikryjte utěrkou a nechejte 10-15 minut vyběhnout kvásek.
Do vyběhnutého kvásku přidejte zbytek mouky, 2 žloutky, kokosový olej, špetku soli a pomocí plochého šlehače vypracujte hladké těsto.
Hotové těsto pak přikryjte utěrkou a nechejte jej dalších cca 45 minut kynout.
Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.
Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech a navrstvěte na něj připravenou švestkovou směs.
Vše nakonec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.