Bezlepková makovo-škoricová torta s vanilkovým krémom
Mak, škorica, višne alebo maliny.. túto priam milujem. V lete jsem měla velmi mnoho malín, ale i višní zo záhrady a vzhledem k tomu, že časem človek už opravdu neví co s toľkým ovocím, začal jsem experimentovat s různými , nenazvem to džem vzhledem k absenci želírovacích prvků, ani coulis vzhledem k tomu, že je to mnohem víc, ale nazvem to možno niečím jako doplnkom pre lehký a nadýchaný korpus, kterému tento sirupovo- ovocno- neviemčo dodá jedinečnou chuť. A teda co s višňami, které jste piekli na pomalém pečení spolu so škoricou a vanilkou.. No nic, natrim tím makový korpus, který potom už jen doladím lehkým vanilkovo-tvarohovým krémem a voila!
Recept pro nás připravil blog " Kolachella " http://kolachella.blogspot.cz/?view=snapshot
IngredienceKorpus
300 gramů mletého maku
250 gramů práškového cukru
12 vajec, oddeliť bielku
4 maso mletej škorice
sůl
pomarančová kôra
mandlové mléko...
Krém
500 gramů plnotučného jemného tvarohu
250 gramů mascarpone
250 gramů smotanového sirupu
120 gramů cukru práškového (až běžně dostáváte i trstinový práškový cukr v obchodě)
limetková kôra
200 ml smotany na šlehačku
na potretie, váš oblíbený džem
Postup
V mixéru si do hustej peny vyšľaháme bílou s cukrem. Přidáme rozmixované vaječné žĺtka a velmi jemne zapracujeme mletý mak, škoricu, sůl a pomarančovú kôru. V případě, že by bylo cesto velmi husté, přidejte lyžicu- dvě mandľového mlieka.
Rozdělíme do 2, vymastených a vystlaných forem o průměru 24 cm. Pečeme 40 minut při 175°C.
Na krém vložíme všechny suroviny kromě smotany na šlehání do mixéru a šleháme do masy. Vlejeme šľahačku a šleháme do zhustnutia.
Takto připravený a vychladnutý korpus si prekrojíme vždy na dvě části a navrstvíme krémom a džemom. Na závěr obľubujem tortičku posypať makom, ovocím nebo kvetmi!
Dobrá chuť