MISO POLÉVKA
Léto je obdobím, kdy bohužel naše zdravé návyky ustupují stále častějším prohřeškům - chlazené pivo, sladkosti, grilování na zahradě. Proto je třeba naši stravu občas trochu odlehčit a není lepší způsob než si připravit polévku, která je nejen chutná, ale také velice zdravá. Miso polévka vás nejen zasytí, ale také slouží k posílení imunitního systému.
Základem u nás stále populárnější miso polévky je miso pasta. Miso je tradiční japonské koření, které se vyrábí fermentací sójových bobů se solí a kóji (houby Aspergillus oryzae) a někdy i rýže či ječmene. Hustá pasta je jednou ze základních surovin japonské kuchyně, je bohatým zdrojem proteinů, vitamínů a minerálů. Aby se zachovaly biologicky aktivní látky, miso pasta se přidává až ke konci tepelné úpravy jídla a nechá se mírně povařit tzv. táhnout, nejdéle však 4 minuty. Varem by se zničily potřebné enzymy a mikroorganismy.
Do polévky se dále přidávají různé druhy zeleniny, řasa a nějaký druh hub. Jednotlivé ingredience do miso polévky jsou vybírány dle sezónních surovin i ročního období. Suroviny do polévky krájíme na různé tvary, snoubí se tak různé textury, barvy i chutě (velmi efektně vypadá například ředkev daikon nakrájená na spirálovité nudličky pomocí spiralizéru KitchenAid). Miso polévku lze připravit několika způsoby, v závislosti na stylu polévky a chuťových preferencích kuchaře i strávníků. Někteří kuchaři přidávají například brambory, cibuli, krevety nebo ryby. Já připravuji svoji oblíbenou miso polévku s tofu a rýžovými nudlemi.
Ingredience:
miso pasta 5 čajových lžiček
řasa Wakame 1 čajová lžička
rýžové nudle
mrkev 3 ks
celer
hlíva ústřičná 250 g (houba shiitake)
daikon ředkev 1 ks
paprika 2 ks
mungo klíčky
chilli paprička
pórek nebo jarní cibulka
tofu 180 g
zázvor 5 cm
Postup:
Nejprve propláchněte řasu wakame a namočte ji do malého šálku studené vody, aby nasákla a změkla. Odložte. (Vodu nevylévejte, budete ji dále potřebovat).
Očistěte a pomocí food processoru KitchenAid nakrájejte zeleninu, mrkev na kolečka, celer a ředkev na tenké proužky (nebo spirálky pomocí spiralizéru KitchenAid), dále nakrájejte papriku a hlívu na malé kousky, cibulku na kolečka, kousek chilli papričky nadrobno, zázvor na větší kousky.
Do hrnce nalijte 800 ml vody a přiveďte k varu, vložte veškerou zeleninu, tofu (před vložením do polévky lze také lehce osmahnout). Z šálku vyjměte řasu wakame a nakrájejte na malé kousky a rovněž vložte do polévky (včetně zbylé vody ze šálku, ve kterém byla řasa namočená).
Polévku vařte na mírném ohni 5-10 minut dle velikosti zeleniny, zelenina musí být na skus. Mezitím si připravte rýžové nudle podle návodu. Z polévky odeberte do misky dvě naběračky vody, a v ní rozmíchejte cca pět lžiček miso pasty. Polévku stáhněte na minimum, vlijte rozmíchané miso a zamíchejte. Dále již nevařte, nechejte pouze lehce táhnout pod bodem varu. Za 3 minuty je polévka hotová. Polévku osolte dle chuti.
Do talíře nebo misky servírujte rýžové nudle, zalijte polévkou a posypejte na kolečka nakrájeným pórkem či cibulkou a mungo klíčky.
Článek pro Vás napsala Markéta Slámová, bloggerka a redaktorka, mezi jejíž koníčky patří design, aktuální trendy, indická a japonská kuchyně a „vše kolem kávy“, jak sama uvádí. Má mnohaletou praxi jako baristka, věnuje se tzv. „latte art“ a pokud se zrovna nevěnuje přípravě kávy, ráda píše také pro svatební blogy.