V období 20. 12. 2024 - 1. 1. 2025 máme zavřeno. Budeme se na Vás těšit od 2. 1. 2025. Děkujeme Vám za pochopení.

MISO POLÉVKA

Polévky Polévky
14 srpna 2017

Léto je obdobím, kdy bohužel naše zdravé návyky ustupují stále častějším prohřeškům -  chlazené pivo, sladkosti, grilování na zahradě. Proto je třeba naši stravu občas trochu odlehčit a není lepší způsob než si připravit polévku, která je nejen chutná, ale také velice zdravá. Miso polévka vás nejen zasytí, ale také slouží k posílení imunitního systému.

Základem u nás stále populárnější miso polévky je miso pasta. Miso je tradiční japonské koření, které se vyrábí fermentací sójových bobů se solí a kóji (houby Aspergillus oryzae) a někdy i rýže či ječmene. Hustá pasta je jednou ze základních surovin japonské kuchyně, je bohatým zdrojem proteinů, vitamínů a minerálů. Aby se zachovaly biologicky aktivní látky, miso pasta se přidává až ke konci tepelné úpravy jídla a nechá se mírně povařit tzv. táhnout, nejdéle však 4 minuty. Varem by se zničily potřebné enzymy a mikroorganismy.

Do polévky se dále přidávají různé druhy zeleniny, řasa a nějaký druh hub. Jednotlivé ingredience do miso polévky jsou vybírány dle sezónních surovin i ročního období. Suroviny do polévky krájíme na různé tvary, snoubí se tak různé textury, barvy i chutě (velmi efektně vypadá například ředkev daikon nakrájená na spirálovité nudličky pomocí spiralizéru KitchenAid). Miso polévku lze připravit několika způsoby, v závislosti na stylu polévky a chuťových preferencích kuchaře i strávníků. Někteří kuchaři přidávají například brambory, cibuli, krevety nebo ryby. Já připravuji svoji oblíbenou miso polévku s tofu a rýžovými nudlemi.

 

 

Ingredience:

miso pasta 5 čajových lžiček
řasa Wakame 1 čajová lžička
rýžové nudle
mrkev 3 ks
celer
hlíva ústřičná 250 g (houba shiitake)
daikon ředkev 1 ks
paprika 2 ks
mungo klíčky
chilli paprička
pórek nebo jarní cibulka
tofu 180 g
zázvor 5 cm



Postup:
 

Nejprve propláchněte řasu wakame a namočte ji do malého šálku studené vody, aby nasákla a změkla. Odložte. (Vodu nevylévejte, budete ji dále potřebovat).

Očistěte a pomocí food processoru KitchenAid nakrájejte zeleninu, mrkev na kolečka, celer a ředkev na tenké proužky (nebo spirálky pomocí spiralizéru KitchenAid), dále nakrájejte papriku a hlívu na malé kousky, cibulku na kolečka, kousek chilli papričky nadrobno, zázvor na větší kousky.


Root vegetable salad_01a_TLD_1158
 

5KFP0925_foodfeed4
 

Do hrnce nalijte 800 ml vody a přiveďte k varu, vložte veškerou zeleninu, tofu (před vložením do polévky lze také lehce osmahnout). Z šálku vyjměte řasu wakame a nakrájejte na malé kousky a rovněž vložte do polévky (včetně zbylé vody ze šálku, ve kterém byla řasa namočená).

Polévku vařte na mírném ohni 5-10 minut dle velikosti zeleniny, zelenina musí být na skus. Mezitím si připravte rýžové nudle podle návodu. Z polévky odeberte do misky dvě naběračky vody, a v ní rozmíchejte cca pět lžiček miso pasty. Polévku stáhněte na minimum, vlijte rozmíchané miso a zamíchejte. Dále již nevařte, nechejte pouze lehce táhnout pod bodem varu. Za 3 minuty je polévka hotová. Polévku osolte dle chuti.

Do talíře nebo misky servírujte rýžové nudle, zalijte polévkou a posypejte na kolečka nakrájeným pórkem či cibulkou a mungo klíčky.

 

mi

 

Článek pro Vás  napsala Markéta Slámová, bloggerka a redaktorka, mezi jejíž koníčky patří design, aktuální trendy, indická a japonská kuchyně a „vše kolem kávy“, jak sama uvádí. Má mnohaletou praxi jako baristka, věnuje se tzv. „latte art“  a pokud se zrovna nevěnuje přípravě kávy, ráda píše také pro svatební blogy.

 

 

 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít