GURMÁNSKÁ GRANOLA
Vločky, různé druhy ořechů a semínek. Tak můžete vykouzlí zdravou a lahodnou snídani nejen pro vás, ale i pro vaše děti školou povinné. Připravte si pravou domácí granolu, která chutná skvěle a navíc je i FIT!
Ingredience:
250 g ovesných vloček
50 g lískových oříšků
50 g mandlí
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce kokosového oleje
4 lžíce medu
špetka soli
100 g čokoládových kousků
Postup:
Ovesné vločky pomeleme. Můžeme použít např. mlýnek na obilniny, posekat ve food processoru či mixéru.
Lískové oříšky a mandle nasekáme pomocí kráječ/krouhač s hrubým struhadlem rychlostí 4. Troubu předehřejeme na 150°C. V míse robota s plochou šlehací metlou smícháme ovesné vločky, nasekané lískové oříšky a mandle, slunečnicová semínka a špetku soli. V malém rendlíku rozpustíme kokosový olej s medem. Robot nastavíme na rychlost 2 a přidáme olejovou směs. Mícháme 2 minuty a poté směs rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.Pečeme 15–20 minut, v polovině pečení promícháme. Během pečení granolu sledujeme, protože může rychle zhnědnout. Necháme vychladnout, aby granola ztuhla.
Nakonec přidáme čokoládové kousky a promícháme. Uchováváme v těsně uzavřené sklenici, aby granola zůstala křupavá, uchováváme na chladném a suchém místě.
TIP:
Vyzkoušejte směs vloček (rýžové, quinoové, kaštanové, pohankové atd.). Použijte různé oříšky a obiloviny podle vaší chuti (makadamiové ořechy, piniové oříšky, pistácie, lněné semínko, sezamová semínka atd.). Granolu můžete ochutit vanilkou nebo skořicí. Pokud vám vadí chuť kokosového oleje, nahraďte jej olejem z vlašských ořechů, lískových oříšků nebo hroznových semínek. Med můžete nahradit agávovým nebo javorovým sirupem.
Dobrou chuť!