V období 20. 12. 2024 - 1. 1. 2025 máme zavřeno. Budeme se na Vás těšit od 2. 1. 2025. Děkujeme Vám za pochopení.

GOUGÉRES - nadýchané sýrové bochánky

Domácí pečivo
26 prosince 2016

Gougéres (nadýchané sýrové bochánky z odpalovaného těsta) je francouzská specialita podávaná v michelinských restauracích s pravým Champaňským. Nám však na letošního Silvestra samozřejmě postačí sekt.
 

a silvester pohlad z hora

 

Ingredience:

140 g hladké mouky
250 ml vody
90 g másla2 lžičky soli
4 vejce (pokojové teploty)
170g sýru Gruyére nebo jiného sýru ementálového typu




Postup:

Nejdříve si připravte odpalované těsto. Do hrnce (ideálně měděného) nalijte vodu a máslo a přiveďte k varu. Poté vsypejte všechnu mouku a míchejte. Hmota se jakoby "zdrcne" a začne se odlepovat od hrnce. Je hladká a kompaktní, ale tuhá...

 

venceky-006-300x199
 

Těsto vypadá opravdu trochu divně, ale nelekejte se - ta nevábná hrouda je v pořádku :-) S moukou stačí povařit už jen chvilku - cca 2 minuty. Těsto pak přeložte do nerezové mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače  trochu promíchejte, aby vychladlo.
 

venceky-008-300x199
 

venceky-007-300x173
 

Až potom můžete opatrně vmíchat vejce. Nikdy vejce nevmíchávejte do horkého těsta!
 

venceky-009-300x199
 

Vejce přimíchávejte po jednom. Až když bude jedno vejce dobře spojené s hmotou, můžete přidat další.
 

venceky-010-300x199
 

Nakonec se tuhá hmota změní na mazlavou polotekutou hmotu.
 

a silvester odpal. cesto
 

Do ní pak vmíchejte většinu nastrouhaného sýra a zlehka ještě promíchejte.
 

a silvester guere cesto syr
 

Výslednou směsí naplňte pogumovaný cukrářský sáček.

Troubu si předehřejte na 200°C. Na plechu vystlaném pečícím papírem a potřeném máslem tvořte pomocí cukrářského sáčku malé hromádky o velikosti vlašského ořechu.  Hotové je potřete vyšlehaným vajíčkem a posypejte zbytkem sýra.
 

a silvester guere do rury
 

Pečte 20 minut,  potom snižte teplotu na 160°C a troubu malinko pootevřete asi na půl cm, aby vyšel ven vlhký vzduch a pára. Dopékejte/sušte ještě dalších 20 minut.
 

TIT_guere
 

a silvester prsk. pritmie



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít