DOMÁCÍ KEŠU MÁSLO
Kešu máslo je nejen skvělý zdroj nenasycených mastných kyselin a omega-3 kyselin, ale především je chuťově úžasné!
Kdo někdy ochutnal kešu máslo, jistě dobře ví, o čem mluvím. Když se jej však rozhodnete zakoupit v obchodě, nejspíše vás mnohdy odradí jeho cena, která je skutečně velmi vysoká.
Jeho domácí výroba je přitom velice snadná, a obvykle zabere pouhých pár minut - obzvláště pokud máte výkonný tyčový mixér nebo sekáček.
Postup:
Kešu oříšky namočte na dvě hodiny do vody. Někdy se kvůli následnému plesnivění doporučuje nechat ořechy vyschnout.
Já si však vždy připravuji takové množství, abych jej stihla v krátké době spotřebovat, proto mixuji rovnou.
Oříšky vsypte do sekací nádobky tyčového mixéru a v první fázi rozmixujete oříšky na drobné kousky.
Mixujte dál, dokud se vám drť nezačne měnit na kompaktní hmotu podobnou arašídovému máslu (obvykle to trvá pár sekund).
Měla by vám vzniknout hladká hmota bez kousků.
Hotové máslo ochuťte špetkou soli a můžete rovnou podávat.
Kešu máslo se často používá v indické a thajské kuchyni. Hodí se na sladké i slané jídla, sušenky, pudinky, dipy a raw dobroty.
Můžete přidat do polévek, k dušeným pokrmům, kari, do salátových zálivek, míchané zeleniny nebo marinády. Já používám mimo jiné také jako podklad pro tortillu.
Přidám dip z modrého sýra, kuřecí maso, rukolu a dobrota je na světě.
Dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.